Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

В Брюксел имат резерви към регионалната инициатива „Отворени Балкани”

Брюкселската администрация оценява негативно инициативата за "мини Шенген" или "Отворени Балкани" на лидерите на Македония, Сърбия и Албания и смята, че тя подкопава европейската интеграция на региона. Европейската комисия счита, че инициативата на Еди Рама, Александър Вучич и Зоран Заев е напълно несъвместима с инициативата за регионално развитие заедно с Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, посочват дипломатически източници в Брюксел. Еврокомисията оценява, че тази инициатива не трябва да бъде подкрепяна, защото намалява стратегическото партньорство на ЕС с Балканите и отваря място за САЩ, като единствен стратегически партньор с балканските страни. ЕС ще предприеме мерки за минимизиране на тази инициатива, казват дипломатическите източници. 

Косово и Северна Македония подписаха 11 споразумения

В Скопие, правителствата на Косово и Северна Македония проведоха общо заседание. Всяко подобряване на отношенията между съседите носи стабилност и просперитет в целия регион, затова приветстваме ръководения от ЕС диалог между Сърбия и Косово и ще подкрепим решение, което е приемливо и за двете страни, каза македонският премиер Зоран Заев. Косовският премиер Албин Курти посочи, че правителствената среща е исторически момент за сътрудничеството между двете съседни страни. Подписани са 11 споразумения, които включват сътрудничество в трансгранични проекти. Договорено е съединяването, при граничния пункт Блаце, на македонската магистрала до Скопие с косовската до Тирана. Ще се облекчи и граничния контрол. Проучва се  и възможността за откриване на нов граничен пункт между Тетово и Призрен. Ще се изгражда и съвместен ски проект, който ще свързва курортите в Шар планина, Брезовица и Попова Шапка“, съобщава сайтът lokalno.mk.

Гърция задълбочава военното сътрудничество със САЩ

Между Гърция и САЩ  ще бъде сключено споразумение за взаимно сътрудничество в отбраната за 5 години, обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на 85-ия международен панаир в Солун. Според Мицотакис  това е „потвърждение за присъствието на САЩ в Гърция, както и за стратегическото сътрудничество на двете страни“. Премиерът смята, че партньорството със САЩ по никакъв начин не пречи на сътрудничеството в областта на отбраната с други държави, например с Франция. "Ние харчим повече от 2% от БВП за отбрана” припомни Мицотакис, в ефира на националната телевизия ERT1. По договор от 2019 г. Пентагонът разширява своята военноморска база в Суда, на остров Крит, както и използването на авиобазите край Лариса, в Стефановикио и край пристанището Александруполис.

Западните Балкани имат дълъг път към ЕС

Сърбия знае, че няма да се присъедини към ЕС, докато не се реши косовският въпрос, но е за намирането на компромисно решение, заяви сръбският президент Александър Вучич, при посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Белград. Косовският въпрос трябва да бъде окончателно решен преди присъединяването на Сърбия към към ЕС. Сърбия, както и други държави от Западните Балкани, все още имат дълъг път, преди да се присъединят, заяви Меркел на пресконференция с Вучич. Канцлерът подчерта, че интегрирането на Западните Балкани отговаря на геостратегическите интереси на ЕС и допълни, че счита Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, за бъдещи членове на ЕС. Меркел изрази известни резерви към инициативата "Отворени Балкани" и подчерта, че предпочита регионалния икономически пазар, в рамките на „Берлинския процес”, предаде БГНЕС.

Ще наказват духовници в Кипър, проповядващи срещу ковид ваксините

Духовниците в Кипър, които проповядват против ваксинацията срещу коронавирус, няма да получат заплата и дори може да бъдат отстранени, гласят новите указания в Кипърската православна църква. В същото време здравното министерство алармира за огнища на Covid в църкви и манастири. В Светия Синод в Никозия са получени жалби, че духовници не спазват решението на църковните отци в подкрепа на ваксинацията и продължават да заблуждават за нея вярващите, съобщи архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори. Тези свещеници ще бъдат призовани „да се извинят както на Синода, така и на обществеността, която са подвели с фалшиви проповеди, и да изразят различно мнение”, в противен случай те ще бъдат наказани, предупреди главата на Кипърската църква, предава от острова кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац.

В Турция борят инфлацията с проповеди

В реч, произнесена в централно-анадолския град Киршехир, президентът Реджеп Ердоган обеща,  скоро ще бъдат въведени редица мерки, за да се постави под контрол инфлацията в страната. За трети пореден месец, през август обезценяването на турската лира достигна до годишен темп от 19,25%. Междувременно, правителството нареди на джамиите да правят проповеди в петък, предупреждаващи продавачите да не раздуват цените на стоките, предава агенция „Блумбърг“. „Богомолците трябва „да избягват черния пазар и да не действат опортюнистично“, се казва в петъчната проповед, според уеб сайта на „Дианета“ - Дирекцията за религиозни въпроси. Правоверните мюсюлмани „не превръщат хора в жертви, чрез надуване на цените“, се казва още в проповедта.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

ЦИК

"Избираме заедно" – слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ

След широко допитване до членовете си партия "Зелено движение" напуска коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и ще се яви на европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни отделно. Предстои да бъде решено дали тя..

публикувано на 15.04.24 в 17:56