Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

В Брюксел имат резерви към регионалната инициатива „Отворени Балкани”

Брюкселската администрация оценява негативно инициативата за "мини Шенген" или "Отворени Балкани" на лидерите на Македония, Сърбия и Албания и смята, че тя подкопава европейската интеграция на региона. Европейската комисия счита, че инициативата на Еди Рама, Александър Вучич и Зоран Заев е напълно несъвместима с инициативата за регионално развитие заедно с Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, посочват дипломатически източници в Брюксел. Еврокомисията оценява, че тази инициатива не трябва да бъде подкрепяна, защото намалява стратегическото партньорство на ЕС с Балканите и отваря място за САЩ, като единствен стратегически партньор с балканските страни. ЕС ще предприеме мерки за минимизиране на тази инициатива, казват дипломатическите източници. 

Косово и Северна Македония подписаха 11 споразумения

В Скопие, правителствата на Косово и Северна Македония проведоха общо заседание. Всяко подобряване на отношенията между съседите носи стабилност и просперитет в целия регион, затова приветстваме ръководения от ЕС диалог между Сърбия и Косово и ще подкрепим решение, което е приемливо и за двете страни, каза македонският премиер Зоран Заев. Косовският премиер Албин Курти посочи, че правителствената среща е исторически момент за сътрудничеството между двете съседни страни. Подписани са 11 споразумения, които включват сътрудничество в трансгранични проекти. Договорено е съединяването, при граничния пункт Блаце, на македонската магистрала до Скопие с косовската до Тирана. Ще се облекчи и граничния контрол. Проучва се  и възможността за откриване на нов граничен пункт между Тетово и Призрен. Ще се изгражда и съвместен ски проект, който ще свързва курортите в Шар планина, Брезовица и Попова Шапка“, съобщава сайтът lokalno.mk.

Гърция задълбочава военното сътрудничество със САЩ

Между Гърция и САЩ  ще бъде сключено споразумение за взаимно сътрудничество в отбраната за 5 години, обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на 85-ия международен панаир в Солун. Според Мицотакис  това е „потвърждение за присъствието на САЩ в Гърция, както и за стратегическото сътрудничество на двете страни“. Премиерът смята, че партньорството със САЩ по никакъв начин не пречи на сътрудничеството в областта на отбраната с други държави, например с Франция. "Ние харчим повече от 2% от БВП за отбрана” припомни Мицотакис, в ефира на националната телевизия ERT1. По договор от 2019 г. Пентагонът разширява своята военноморска база в Суда, на остров Крит, както и използването на авиобазите край Лариса, в Стефановикио и край пристанището Александруполис.

Западните Балкани имат дълъг път към ЕС

Сърбия знае, че няма да се присъедини към ЕС, докато не се реши косовският въпрос, но е за намирането на компромисно решение, заяви сръбският президент Александър Вучич, при посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Белград. Косовският въпрос трябва да бъде окончателно решен преди присъединяването на Сърбия към към ЕС. Сърбия, както и други държави от Западните Балкани, все още имат дълъг път, преди да се присъединят, заяви Меркел на пресконференция с Вучич. Канцлерът подчерта, че интегрирането на Западните Балкани отговаря на геостратегическите интереси на ЕС и допълни, че счита Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, за бъдещи членове на ЕС. Меркел изрази известни резерви към инициативата "Отворени Балкани" и подчерта, че предпочита регионалния икономически пазар, в рамките на „Берлинския процес”, предаде БГНЕС.

Ще наказват духовници в Кипър, проповядващи срещу ковид ваксините

Духовниците в Кипър, които проповядват против ваксинацията срещу коронавирус, няма да получат заплата и дори може да бъдат отстранени, гласят новите указания в Кипърската православна църква. В същото време здравното министерство алармира за огнища на Covid в църкви и манастири. В Светия Синод в Никозия са получени жалби, че духовници не спазват решението на църковните отци в подкрепа на ваксинацията и продължават да заблуждават за нея вярващите, съобщи архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори. Тези свещеници ще бъдат призовани „да се извинят както на Синода, така и на обществеността, която са подвели с фалшиви проповеди, и да изразят различно мнение”, в противен случай те ще бъдат наказани, предупреди главата на Кипърската църква, предава от острова кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац.

В Турция борят инфлацията с проповеди

В реч, произнесена в централно-анадолския град Киршехир, президентът Реджеп Ердоган обеща,  скоро ще бъдат въведени редица мерки, за да се постави под контрол инфлацията в страната. За трети пореден месец, през август обезценяването на турската лира достигна до годишен темп от 19,25%. Междувременно, правителството нареди на джамиите да правят проповеди в петък, предупреждаващи продавачите да не раздуват цените на стоките, предава агенция „Блумбърг“. „Богомолците трябва „да избягват черния пазар и да не действат опортюнистично“, се казва в петъчната проповед, според уеб сайта на „Дианета“ - Дирекцията за религиозни въпроси. Правоверните мюсюлмани „не превръщат хора в жертви, чрез надуване на цените“, се казва още в проповедта.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43