Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, заради разпространението на Covid-19 и силно заразния негов Делта вариант. Ако това се налага трябва да имат предвид актуалния режим за влизане в страната, за която пътуват. Ето и промените, които някои държави въведоха или се готвят да въведат:

Румъния отново включи България в списъка с държави от т. нар. „жълта зона“, считано от 19 септември 2021 г., след като предишната седмица се намираше в по-ограничителната „червената зона“. За пътуващите от „жълта зона“ се налага 14-дневна карантина при влизане в страната.

Не подлежат на карантина притежателите на валиден документ, удостоверяващ, че са ваксинирани, като до влизането в страната трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Освободени от карантина са и гражданите, които представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), както и лицата, които са преболедували коронавируса, но към датата на влизане в Румъния трябва да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването.

От карантина са освободени децата на възраст до шест години включително (без необходимост от тест), както и транзитно преминаващи, ако напуснат Румъния в рамките на 24 часа.

Черна гора въведе нови мерки за пристигащите в балканската държава граждани. От 14 септември влизането в страната е разрешено 14 дни след пълна ваксинация, представяне на PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пътуването, или антигенен тест не по-стар от 48 часа, съобщава агенция „Фокус“. В противен случай влизащите в Черна гора ще бъдат изпращани в самоизолация. По-рано, правителството на Черна гора поиска спешна помощ от НАТО и Европейския съюз във връзка с тежкото състояние на здравната система, на фона на разпространението на коронавируса. От началото на пандемията в Черна гора, чието население е около 620 хиляди, са

идентифицирани повече от 113 хиляди случая на коронавирусна инфекция, а 1806 души са починали.

Куба се готви да разхлаби ограничителните мерки за чужди туристи от 15 ноември 2021. От тази дата, международните летища ще бъдат отворени, а полетите – възобновени. От ваксинираните туристи ще се изисква единствено валиден ваксинационен сертификат, но ще отпадне допълнителното задължение за представяне на отрицателен PCR тест, както е в момента. Пътниците, които не притежават ваксинационен сертификат, обаче ще трябва да покажат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Куба. Властите обявиха, че тестването на пристигащите, на случаен принцип ще продължи и след тази дата.

В момента МВнР не препоръчва да се пътува за Куба, която е в „червената зона“ на българското здравно министерство. На връщане от карибската държава, сънародниците ни следва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, както и ваксинационен сертификат или документ за преболедуване на коронавирус.

Бали планира да отвори за туристи, пристигащи от страни с ниски нива на Covid-19 веднага щом епидемичната ситуация достигне "ниво 2 частичен локдаун", съобщава Travelnews.bg, като цитира изданието "Bali Sun". По-рано беше обявено, че ограниченията ще отпаднат още през юли, но заради увеличаването на броя на случаите с коронавирус, отварянето беше отложено за пореден път. Властите обаче загатват отсега, че бедните туристи, и най-вече бекпекърите (почитателите на нискобюджетните пътувания, които пътуват само с раница на гръб и предпочитат хостели, улична храна и т.н.) няма да са добре дошли на острова, когато планът за отваряне бъде пуснат в действие в близко бъдеще. Те заявиха, че ще дадат приоритет на т.нар. „качествен туризъм“, каквото и да означава това понятие.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05