Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от света в помощ на благотворителни каузи у нас

Снимка: facebook/Ангели-за-БългарияAngels-for-Bulgaria

Способността или дори само желанието да помогнеш на някого те кара да се почувстваш значим. Но не в онзи „телевизионен смисъл“, за пред камерите, както се казва, а в собствената ти душа и сърце. Алтруизмът е дълбоко лично решение и със сигурност не бива да служи за лична изгода и дивиденти „на гърба“ на нуждаещите се. Такава е и целта на благотворителната организация „Ангели за България“, създадена в Лондон, която приема автоматични дарения от българи в САЩ, Италия, Испания, Германия. Всичко е напълно законно, тъй като всеки от тях изрично е определил с каква сума, еднократно или месечно, ще подкрепя и спомага за подобряването на живота на българи у нас.

„Идеята за тази организация беше в мислите ми повече от година – разказва в интервю за БНР, създателят на организацията Стела Иванова. – Трябваше обаче внимателно да преценя как точно да я осъществя и то именно от гледната точка на дарител. Хората доста се отчуждиха и загубиха вяра в дарителството през последните години. Затова беше важно да съм сигурна, че всичко ще бъде прозрачно, честно, а парите, които се събират, ще отидат за нуждаещи се, а не за заплати например“.



Сътрудничеството на „Ангели за България“ с благотворителни организации у нас позволява средствата наистина да попаднат там, където от тях има най-голяма нужда. Разбира се, дейността на партньорите им е проверена и одобрена предварително, за да се избегне всяка сянка на съмнение в осъществяването на начинанието. Дарителите са склонни да помагат на възрастни, на болни хора. Най-често чрез закупуване на пакети с храни, лекарства и продукти от първа необходимост.



От създаването ѝ през пролетта на 2020 г. до днес, организацията е подпомогнала над 2000 домакинства и е дарила над 133 000 лева за различни инициативи. Стела Иванова си спомня и първите българи, получили помощ, благодарение на нея и екипите от доброволци.

„На 17 април започнахме, а на 1 май обявихме нашата първа акция. В нея събрахме пари и закупихме храни за 45 възрастни и самотни хора във Враца и околните села. Също така подпомогнахме 15 домакинства в Габрово с две-три деца. Възрастните бяха останали без работа заради пандемията.“



Организацията съдейства и за оборудването на детски кътове в държавните болници у нас. С помощта на дарените детски играчки и мебели, от месец ноември 2020 г. до днес, подобни кътове са изградени в Благоевград, Самоков, Дупница, Ихтиман, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Ловеч, Трявна, Кърджали и други. Благодарение на тях, десетки деца получават възможност за по-бърза и ефективна рехабилитация след края на лечението им.“



Благородните каузи привличат вниманието и на слушателите на Българското национално радио, които предлагат организацията да бъде един от претендентите в тазгодишното издание на националната кампания „Будител на годината“. Преди седмица стана ясно, че „Ангели за България“ получава място сред десетте финалисти. Кой ще победи, ще стане ясно на 1 ноември.

Съставил: Йоан Колев
Снимки: facebook/Ангели-за-БългарияAngels-for-Bulgaria



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25