Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Химнът на независимостта, създаден на 22 септември 1908 г.

Снимка: архив

Независимостта на България, тържествено обявена в Търново, още самия ден е отбелязана из цялата страна. Особено знаменателен е празникът в черноморския ни град Бургас, където за пръв път звучи Химнът на независимостта. Автор е Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк, музикален деец с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър, различни хорови състави, за полагане основите на операта в града.

Роден в Пловдив през 1873 г., той завършва Френския католически колеж „Свети Августин” в родния си град. Родителите му го изпращат във Франция с надеждата да следва медицина, но той избира музиката. Завършва лицея „Сен Жан” в Лион, а след това – Лионската държавна консерватория. Още като студент е назначен за помощник-капелмайстор на Лионския градски духов оркестър.

Завръща се в България през 1895 г. и става военен капелмайстор. На 22 септември 1908 г., вдъхновен от великото събитие, Шагунов създава едновременно текста и мелодията на химна, и го разучава с военния духов оркестър. Въодушевени, музикантите тръгват из Бургас, изпълняват химна, а хората започват да припяват заедно с тях.

Известно е, че Георги Шагунов е бил много популярен и обичан от своите съграждани, които често танцували и се забавлявали под звуците на духовия оркестър на града.

Той е и първият преподавател по медни духови инструменти в Бургаското музикално училище. Автор е на десетки маршове, най-известен сред тях е „Един завет“. Химнът на независимостта обаче остава забравен дълги години. Намерен в архивите на композитора, той е върнат към живот в началото на новото хилядолетие.

Химнът на независимостта – запис на Смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР, автор на аранжимента и диригент – Методи Матакиев


Още от категорията

Биг бендът на БНР с първи концерт за новия сезон

Биг бендът на Българското национално радио открива своя сезон днес, 21 октомври, в Първо студио на нашата медия. Диригентът Антони Дончев, който е начело на оркестъра повече от 10 години, споделя, че музикантите са подготвили интересни програми, които ще..

публикувано на 21.10.21 в 10:05

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05
Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15