Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Химнът на независимостта, създаден на 22 септември 1908 г.

Снимка: архив

Независимостта на България, тържествено обявена в Търново, още самия ден е отбелязана из цялата страна. Особено знаменателен е празникът в черноморския ни град Бургас, където за пръв път звучи Химнът на независимостта. Автор е Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк, музикален деец с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър, различни хорови състави, за полагане основите на операта в града.

Роден в Пловдив през 1873 г., той завършва Френския католически колеж „Свети Августин” в родния си град. Родителите му го изпращат във Франция с надеждата да следва медицина, но той избира музиката. Завършва лицея „Сен Жан” в Лион, а след това – Лионската държавна консерватория. Още като студент е назначен за помощник-капелмайстор на Лионския градски духов оркестър.

Завръща се в България през 1895 г. и става военен капелмайстор. На 22 септември 1908 г., вдъхновен от великото събитие, Шагунов създава едновременно текста и мелодията на химна, и го разучава с военния духов оркестър. Въодушевени, музикантите тръгват из Бургас, изпълняват химна, а хората започват да припяват заедно с тях.

Известно е, че Георги Шагунов е бил много популярен и обичан от своите съграждани, които често танцували и се забавлявали под звуците на духовия оркестър на града.

Той е и първият преподавател по медни духови инструменти в Бургаското музикално училище. Автор е на десетки маршове, най-известен сред тях е „Един завет“. Химнът на независимостта обаче остава забравен дълги години. Намерен в архивите на композитора, той е върнат към живот в началото на новото хилядолетие.

Химнът на независимостта – запис на Смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР, автор на аранжимента и диригент – Методи Матакиев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05