Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Викторината на Радио България показа ...

Отлични познания за Стефка Костадинова и световния ѝ рекорд в скока на височина

Снимка: БГНЕС-архив

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина, техният приемник – „Радио България“ поде викторина с въпроси от българската култура, история, туризъм, спорт и музика. В поредния ѝ брой попитахме онлайн потребителите ни къде и кога Стефка Костадинова поставя световния рекорд в скока на височина - 209 см?

Участниците имаха възможност да изберат верния отговор сред следните опции: ЕП по лека атлетика в Щутгарт през 1986 г., Игрите на добра воля в Москва през 1986 г., СП по лека атлетика в Рим през 1987г., Олимпиадата в Сеул през 1988 г. или Олимпиадата в Барселона през 1992 г.

Правилният отговор на нашата викторина е: На СП по лека атлетика в Рим през 1987 г. Да припомним, че световният рекорд на Стефка Костадинова все още не е подобрен. През 1997 г. тя се отказа официално от състезателната си кариера.

Обобщените резултати от десетте езикови версии на нашата анкета приятно ни изненада. Те показаха, че повечето ни потребители от чужбина не се затрудняват да определят къде и кога нашата състезателка поставя световния рекорд, с изключение на англоговорящите участници – едва 32% от тях са дали верен отговор и руските – с 24% правилни отговора.

Оказва се, че най-добре осведомени са потребителите на френската ни страница – 70% от тях са посочили правилния отговор, следвани от 62% от посетителите на сръбската ни страница.

Като благодарим на всеки един участник във викторината, Ви каним да се включите и с отговор на новия ни въпрос, който ще бъде наличен на уеб сайтовете на „Радио България“ съвсем скоро.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 19 март 2024 г.

Новините от България и българите по света са акцент в "България днес". Евродепутатът Радан Кънев говори за закъснелия европейски дебат в България, а проф. Климент Найденов ни води при бесарабските българи в..

публикувано на 19.03.24 в 19:00

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00

България днес – 15 март 2024 г.

С двудневен национален траур почитаме предстоятеля на Православната ни църква. В "България днес" си спомняме благия глас на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и някои от мъдрите му слова, с които ни..

публикувано на 15.03.24 в 19:00