Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нове – добре дошли в легендарния античен град край Свищов

Снимка: bulgariatravel.org

Съвсем близо до дунавския пристанищен град Свищов се намират следите от римския легионен лагер Нове. Той е бил основан през 45 г. сл. Хр. по заповед на император Клавдий и, подобно на немалка част от населените места у нас, е издигнат върху руините на по-ранно тракийско селище. 

В миналото легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от Изток. Зад крепостните стени се намирал военният щаб и болницата на лагера. Археолози попадат и на останки от жилищни сгради, баня и казарми. Извън пределите на крепостната стена, пък се намирало цивилното селище. С течение на столетията, античният град променя облика си, появяват се нови сгради, църкви, работилници на занаятчии. Така стигаме до V-VІ в., когато Нове става седалище на епископ. Ала в наши дни, от някогашното му величие са оцелели единствено останки от укрепления и сгради.


Докато се разхождат сред развалините на Нове, туристите могат да добият по-пълна представа как е изглеждал някога лагерът и постройките около него, чрез специална компютърна възстановка.

Всяка година град Нове и близкият град Свищов са домакини на традиционния Фестивал на античното наследство. Хиляди гости се стичат в района, за да присъстват на зрелищните възстановки на гладиаторски битки и на богатата културна програма на общината.


Още любопитни подробности за римския легионен лагер ще научите от материала: „Античният град Нове край Свищов ни връща в миналото” от колекцията на „Радио България“.

Съставил: Венета Николова

Снимки: bulgariatravel.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05