Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нове – добре дошли в легендарния античен град край Свищов

Снимка: bulgariatravel.org

Съвсем близо до дунавския пристанищен град Свищов се намират следите от римския легионен лагер Нове. Той е бил основан през 45 г. сл. Хр. по заповед на император Клавдий и, подобно на немалка част от населените места у нас, е издигнат върху руините на по-ранно тракийско селище. 

В миналото легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от Изток. Зад крепостните стени се намирал военният щаб и болницата на лагера. Археолози попадат и на останки от жилищни сгради, баня и казарми. Извън пределите на крепостната стена, пък се намирало цивилното селище. С течение на столетията, античният град променя облика си, появяват се нови сгради, църкви, работилници на занаятчии. Така стигаме до V-VІ в., когато Нове става седалище на епископ. Ала в наши дни, от някогашното му величие са оцелели единствено останки от укрепления и сгради.


Докато се разхождат сред развалините на Нове, туристите могат да добият по-пълна представа как е изглеждал някога лагерът и постройките около него, чрез специална компютърна възстановка.

Всяка година град Нове и близкият град Свищов са домакини на традиционния Фестивал на античното наследство. Хиляди гости се стичат в района, за да присъстват на зрелищните възстановки на гладиаторски битки и на богатата културна програма на общината.


Още любопитни подробности за римския легионен лагер ще научите от материала: „Античният град Нове край Свищов ни връща в миналото” от колекцията на „Радио България“.

Съставил: Венета Николова

Снимки: bulgariatravel.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15