Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен ансамбъл „Дикани“ отбелязва първото си десетилетие

4
Снимка: личен архив

Многобройни концерти, престижни награди, хиляди пропътувани километри за изяви у нас и в чужбина, и може би най-важното – огромно богатство от автентични народни песни и колекция от старинни носии… Това е равносметката за пътя, който е извървял до днес фолклорният ансамбъл от с. Царацово. Равносметка, с която самодейците с право се гордеят, защото „Дикани“ е едва на 10 години. За своята първа репетиция избират 22 септември 2011 г. – Денят на независимостта на България. Присъстват предимно жени от старата група за автентичен фолклор към читалище „Дядо Иван Арабаджията“ в селото. Събира ги Радослав Иванов, ръководител на ансамбъла, певец и гайдар. Той е от Брестовица – красиво родопско село в полите на Родопа планина, но любовта към фолклора го отвежда в Царацово (Горнотракийската низина), родно място на баща му, където от дете участва в съществуващата тогава самодейна група. Радослав е завършил НУФИ – Широка лъка и АМТИИ „Асен Диамандиев“ (със специалност дирижиране на народни хорове и състави). Макар да е професионален музикант, той решава да се посвети на работата със самодейци. И не съжалява. Днес участниците в ансамбъл „Дикани“ са около 60, а концертите, които изнасят, неизменно впечатляват публиката.

„Царацово е най-близкото село до Пловдив, намира се на 1-2 км – разказва младият ентусиаст. – Там няма обезлюдяване, няма безработица, няма празни къщи, живеят хора от няколко поколения. Затова и съставът е толкова голям. Имаме сравнително голям оркестър от народни инструменти. Интересно е, че в ансамбъла пеят и свирят общо четирима ръководители на самодейни състави в други населени места. Няколко момичета, които започнаха при нас в ранна възраст, сега учат в Музикалното училище в Пловдив, но продължават да участват в дейността ни. Имаме женска певческа група, както и мъжка, създадохме я заедно с баща ми, който също е част от ансамбъла. Тази приемственост е характерна за нашия състав, така песните се предават от поколение на поколение.“

Радослав е издирил и записал десетки народни песни още като ученик, продължава да го прави и до днес.

„Репертоарът ни е изцяло автентичен – продължава той. – Не изпълняваме песни от други фолклорни области, дори от други села. Трябва да поясня, че голяма част от жителите на Царацово са от село Елешница, което е било в сърцето на Средногорието. Но на това място правят язовир Пясъчник, хората се изселват, немалко от тях се установяват в Царацово, но запазват своите традиции, песни, носии.


Затова нашият фолклор се различава от този на близките селища. Излизаме на сцената с автентични носии. Имаме и богата музейна сбирка от старинни облекла и предмети на бита. Планирахме да издадем книга и компактдиск за нашата 10-годишнина, но не успяхме. Работим и върху сборник от нотирани народни песни от Елешница, които никъде не могат да бъдат намерени. Читалищното ръководство ни помага винаги, когато е възможно, имаме хубава зала, в която репетираме. Получавали сме подкрепа и от местния бизнес, но всъщност хората от ансамбъла сами заплащат разноските около участията ни в България и чужбина. А сме изнасяли концерти не само у нас, а и в Италия, Словакия, Чехия, Северна Македония, Гърция, Румъния, Турция и др.”

Излишно е да обобщаваме, че трудностите, които биха спрели много хора, за самодейците от „Дикани“ и техния ръководител са просто поредното предизвикателство. Неслучайно, докато разговаряхме след прекрасния им концерт на фестивала „Китен и приятели“, Радослав няколко пъти спомена думата любов – любов към фолклора, към музиката, към изпълнителите. В този дух са и думите на най-възрастната певица в състава – Бонка Калеева, на 87 години е, но все още работи в една фабрика и не пропуска репетиция или концерт:

„Чувствам се прекрасно. Песента ми носи радост, живот, дава ми сили. Чакам с нетърпение да се съберем и да попеем, да излезем на сцена.“

„Дикани“, с подкрепата на читалището и община Марица, организира и свой фестивал, наречен „По терлици и шевици“. Заради пандемията последните две издания са отменени, но Радослав е убеден, че ще дойдат по-добри времена и събитието отново ще привлече участници от цялата страна в любимото Царацово.

Снимки: Албена Безовска и личен архив

Снимките са от участието на ансамбъла в Национална фолклорна среща „Китен и приятели“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30