Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Южна Африка вече отбелязаха Деня на Независимостта

Снимка: Посолство на РБ в Претория

От другата страна на Екватора - в далечна Южна Африка, сънародниците ни от „Сдружението на българите в РЮА” и посолството на България в РЮА тържествено отбелязаха Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Деня на Независимостта.

Честването се състоя на 19 септември и премина под мотото „10 години от основаването на Сдружението на българите в Южна Африка и създаването на танцовия състав „Българска роза“.

Празникът започна с църковна служба и молебен, изпълнени от свещено-иконом Йонко Иванов. В словото си посланик Мария Павлова подчерта, че Съединението и Независимостта са изцяло плод на самостоятелните усилия на българския народ, като зад успеха им стоят решимостта и вдъхновението на целокупния български народ и далновидните политически решения на неговите лидери, съобщават от посолството ни.

Празнично настроение създадоха вълнуващите изпълнения на възпитаниците на неделно училище „Слънчо“, които поздравиха присъстващите с кратка музикална програма, а емоционалният градус бе допълнително повдигнат от традиционни български гозби и български фолклор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37