Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реални резултати в диалога с България ще ускорят евроинтеграцията на Северна Македония

Снимка: president.bg

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на среща в София на българския президент Румен Радев и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В разговора участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.
Радев заяви, че България очаква ефективни действия от институциите на ЕС за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Северна Македония. Президентът подчерта, че 120 000 български граждани в Северна Македония са и граждани на ЕС и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права, съобщават от прессекретариата на президентството.
Държавният глава посочи също, че декларациите и обещанията в диалога със Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Северна Македония. Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.
Предстои Оливер Вархеи да посети и Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52