Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Олга Борисова

Снимка: Божидар Любенов

На 80-годишна възраст почина голямата народна певица Олга Борисова, съобщиха колегите ѝ от формация "Светоглас".

„Олга Борисова премина през живота с устрема на възвишени и чисти идеи, превръщайки ги в Светлина, Мисия и Вдъхновение за много хора. Днес на звездния небосклон изгрява още една пееща звезда от силно и неповторимо творческо съзвездие. А небесните звезди са по-силни от земните… Тя се гордееше със старинната българска музикална култура, с красивите български народни песни и превърна живота си в Мисия за тяхното утвърждаване...“ - споделят нейните приятели.

Олга Борисова - ''Майстор Манол''

От 1964 г. Олга Борисова е солист на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, по-късно придобил световна слава като хор „Мистерията на българските гласове“. През 1991 г. заедно с „Мистерията...“ получава престижната американска награда за музика „Грами“, а през 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон

Носител е на още много международни и национални награди и признания. През август т.г. Олга Борисова беше удостоена с почетния знак на Президента на Република България - за значим принос към съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

„Прекланям се пред творческия гений на народа ни“ – казва в последното си интервю за Радио България Олга Борисова, дадено в края на юни т.г. ЧУЙТЕ ТУК!   

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА Ѝ! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15