Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Олга Борисова

Снимка: Божидар Любенов

На 80-годишна възраст почина голямата народна певица Олга Борисова, съобщиха колегите ѝ от формация "Светоглас".

„Олга Борисова премина през живота с устрема на възвишени и чисти идеи, превръщайки ги в Светлина, Мисия и Вдъхновение за много хора. Днес на звездния небосклон изгрява още една пееща звезда от силно и неповторимо творческо съзвездие. А небесните звезди са по-силни от земните… Тя се гордееше със старинната българска музикална култура, с красивите български народни песни и превърна живота си в Мисия за тяхното утвърждаване...“ - споделят нейните приятели.

Олга Борисова - ''Майстор Манол''

От 1964 г. Олга Борисова е солист на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, по-късно придобил световна слава като хор „Мистерията на българските гласове“. През 1991 г. заедно с „Мистерията...“ получава престижната американска награда за музика „Грами“, а през 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон

Носител е на още много международни и национални награди и признания. През август т.г. Олга Борисова беше удостоена с почетния знак на Президента на Република България - за значим принос към съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

„Прекланям се пред творческия гений на народа ни“ – казва в последното си интервю за Радио България Олга Борисова, дадено в края на юни т.г. ЧУЙТЕ ТУК!   

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА Ѝ! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15