Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Радев: Предците ни избраха заедно да градят съдбата си на свободни хора

Снимка: БГНЕС

Велико Търново днес е център на тържествата за 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Празникът започна с отслужването на литургия от Великотърновския митрополит Григорий в храма „Св. 40 мъченици“. В крепостта „Царевец“ се проведе военният ритуал по издигане на националното знаме на България.

В честванията в старопрестолния град се включиха президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев. 

„На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет“, каза президентът в словото си и поздрави българите по повод празника.


Още от категорията

В САЩ искат отрицателен Covid тест от всички пристигащи по въздух

САЩ искат отрицателен Covid тест от всички пристигащи в страната със самолет. Разпорежданията важат за всички, независимо от националността или статуса на ваксинация. До момента изискването за чуждестранните пътници, пристигащи в САШ, беше само да са..

публикувано на 06.12.21 в 11:01

Положителните проби за Covid-19 са под 5 %

706 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. 81 % от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 4,3 на сто от направените 16 360 теста, сочи порталът coronavirus.bg. 100 811 са регистрираните активно болни...

публикувано на 06.12.21 в 08:31

Празникът на банкерите ще е споделен, ако знаем как да управляваме личните си финанси

Според легендата свети Никола, освен закрилник на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. През 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват, прекъснатата за 45 години традиция Никулден да се отбелязва и..

публикувано на 06.12.21 в 08:10
Подкасти от БНР