Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Яна Скалкина – руската преводачка от български език

В Пловдив
Снимка: личен архив

Често питат Яна Скалкина каква е връзката ѝ с България, и в това няма нищо чудно, защото нивото ѝ на владеене на българския език е завидно високо. Талантливата млада преводачка няма български корени, а любовта ѝ към България и езика възниква случайно:

„Исках да следвам славянска филология в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“, но точно тогава се разкри група по български език – казва Яна. – Баща ми е украинец, но цял живот е живял в Русия, а майка ми е рускиня. Затова нищо не ме свързва с България. Сигурно това е случайност, някаква съдба, която те застига неочаквано и вече не можеш да избягаш от нея.“

В Античния театър в Пловдив
През 2008 г. Яна Скалкина завършва с отличие специалността „Преподавател по български език и славянска литература“ и продължава професионалната си реализация. Преподава и популяризира българския език, култура, традиции и обичаи. Тя води курсовете „Бизнес български език“, „История и култура на България“ и др., поддържа и развива тематични канали в социалните мрежи. Особено търсени са уроците ѝ по български език в Youtube.

„Винаги съм смятала информацията и наличните учебници за недостатъчни, затова реших да правя кратки видеа, в които да разказвам, примерно, за граматиката. Тези уроци са по-скоро помощно средство, защото е сложно да се учи език без потапяне в средата, без преподавател. Забелязах нещо интересно: гледани са от много българи, те коментират и това е много приятно. Неведнъж са ми писали, че тъкмо ще понаучат и руски, защото се старая да слагам превод и субтитри.“

На Седемте рилски езера
Причините, поради които хората започват да учат български език, са най-различни и не се ограничават само с отличната подготовка, която Яна дава на кандидатстващите в български университети:

„Основно го учат онези, които се преместват в България или, примерно, момичета, които се омъжват за българи и се опитват някак си да се приспособят към живота тук. Мнозина се интересуват не само от езика, но и от културата, питат ме какво да прочетат, къде да отидат и т.н. Българите винаги се отнасят по-особено с човек, който говори български и това е много приятно усещане за всички.“

В Етнографския музей на открито „Етъра“, 2005 г.
За първи път Яна Скалкина пристига в страната ни през 2005 година, по програма на Лятната школа по българистика във Великотърновския университет. След като прекарва тук три седмици, тя завинаги се влюбва в България.

„Учихме езика, разглеждахме забележителности, учехме се да играем хоро, общувахме – спомня си Яна. – Винаги се радвам, когато идвам в България, чувствам се като у дома, нямам усещането, че съм в чужда страна. Българите са много жизнерадостни, открити. Във Велико Търново много ми харесаха червените покриви на къщите, зеленината, в която тъне градът, Янтра, която криволичи между хълмовете. Имах чувството, че съм попаднала в приказка.“

В Къщата за литература и превод
Сега Яна е в България, за да участва в резидентската програма на Къща за литература и превод в София, с проект за превод на разкази на известната българска писателка Здравка Евтимова.

С писателката Здравка Евтимова
Ето как звучи мелодиката на едно от най-популярните произведения – „Кръв от къртица“ на руски език в превод на Яна Скалкина.

Дори този кратък откъс ясно показва, колко силно е развит усетът на младата преводачка за езика, колко фино е уловила всички нюанси и тънкости му. Самата Яна признава:

„Не мога да повлияя на всичко, не мога да повлияя на политическата обстановка, не мога да направя преводи на художествената литература такива, каквито бяха в Съветския Съюз, но мога да правя някакви свои малки крачки и всичко, което зависи от мен. В това число да популяризирам българския език и българската литература по един или друг начин. Да, това е моята малка мисия, моите малки крачки и аз правя каквото мога.“

А ето какво пожела на България и нейния народ на прекрасен български език Яна Скалкина:

„Пожелавам ви да оставате толкова хубави, жизнерадостни въпреки всичко, което ви се случва. И да не губите надежда!“.

Цялото интервю с Яна Скалкина на руски език може да чуете тук.

Снимки: личен архив


Още от категорията

Украинката Наталия Елис и нейният рай от кактуси в българското село Марково

България става нов дом за украинката Наталия Елис преди пет години. От морския град Одеса в китното пловдивско село Марково тя пристига със своя съпруг, едно куче, три котки и 50 000 кактуса. Днес кактусите са вече над 100 000, котките осем, а кучетата..

публикувано на 13.11.21 в 11:35
Снимка: Facebook / Приятели, ПОМАГАЙТЕ! - Лео Кадели

Лео Кадели – албанецът с българска душа

„Доброто винаги побеждава, а да успееш да промениш един човек към по-добро, то значи ти си успял да промениш целия свят". Това е житейската философия, с която върви напред един от номинираните в кампанията на БНР „Будител на годината“ ...

публикувано на 01.11.21 в 11:33
Георги Милушев (в средата) на откриването на паметника на Васил Левски

Георги Милушев – един съвременен будител от Смолян

„Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма“ – пише акад. Николай Хайтов , а един родолюбив българин видя това лято сбъдната десетгодишната си мечта – Апостола, изваян от собствените му ръцете. Той е 94-годишният Георги Милушев от Смолян,..

публикувано на 31.10.21 в 09:30
Подкасти от БНР