Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Напрежение на границата между Сърбия и Косово

Заради решението на Прищина да задължи шофьорите със сръбски регистрационни номера да поставят временни косовски номера при влизане в страната, възникна напрежение по граничните пунктове между Сърбия и Косово. В отговор, сърбите на север обявиха протест, издигнаха палатков лагер край границата и блокираха трафика.
Мярката на косовското правителство е в отговор на сръбската политика по отношение Косово. Белград не признава Косово за самостоятелна държава, както и регистрационните номера на косовските автомобили.
Еврокомисарят по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел призова Белград и Прищина да намерят начин да намалят напрежението и да водят диалог помежду си, за да се избегне по-нататъшна ескалация.

Мило Джуканович: Има опасност от дестабилизация на Балканите

Западните Балкани остават място на сблъсък на геополитически интереси, което може да дестабилизира целия регион. За това предупреди черногорският президент Мило Джуканович на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. По думите му, предизвикателствата и заплахите за мултиетническата демокрация на Балканите не са намалели, предаде агенция "Фокус". "Западните Балкани отново са сцена на конфликтни геополитически интереси, което доведе до забавяне на интеграцията на западнобалканските общества в естествената им европейска среда. Това объркване не само води до застой и изоставане в развитието на този европейски регион, но и отваря място за връщане на разрушителни теории, че той не може да живее като мултиетническа и мултирелигиозна общност", предупреди Джуканович.

Над 6000 гръцки деца с Covid-19 след 10 дни училище

Лекарите в Гърция предупреждават за висока степен на заразяване с коронавирус сред учениците, предаде кореспондентката на БНР Катя Пеева. Според наличните данни, само в рамките на десет дни от началото на учебната година над 6000 ученици са заразени. Всеки четвърти случай на регистрирани положителни проби са на деца на възраст от 4 до 17 години, подчертават лекарите. Въпреки това, голяма част от родителите не желаят децата им да се тестват по два пъти на седмица и да носят постоянно маски в училище. Водят съдебни дела срещу учителите и Министерството на здравеопазването. Все пак, според гръцките лекари, най-рисково място за заразяване е транспортът. Заради това в Солун пускат нови 400 автобуса, за да се ограничи струпването на хора.

Кипър акцентира върху развитието на планинските райони

Правителството на Кипър ще обяви през ноември първата покана за проекти в планинските и селските райони, които да бъдат финансирани от европейските фондове, през започващия следващата година нов програмен период до 2027 г. Чрез средства по програмата на ЕС за развитие на селските райони, Кипър смята да се ориентира към инфраструктурни проекти, насърчаващи икономиката и просперитета в планинските общини, както и да даде тласък на туризма. Предложенията, които правителството вече е изпратило в Брюксел, са насочени към заетостта, социалното включване, местното развитие и подпомагане на предприемачеството. Предвидено е и обновяване на обществени пространства, пътища и паркове, предаде от Кипър кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац.

Балканите – най-предпочитаната от чехите лятна дестинация

Балканите бяха най-предпочитаната дестинация за почивка на чехите през отминалото лято, съобщава Радио Прага. Традиционно, на първо място по популярност и близост сред туристите от Чехия остава Хърватия. Почивка на Адриатическо море са предпочели над 750 000 чехи. По данни, представени от чешкия министър на външните работи Якуб Кулханек, втора по популярност дестинация е била Гърция – с почти 200 000 чешки туристи. България е била избрана за ваканция от около 120 000 чехи, докато в турските курорти са летували 100 000 чехи.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25