Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, заради разпространението на Covid-19 и силно заразния негов Делта вариант. Ако това се налага, трябва да имат предвид актуалния режим за влизане в страната, за която пътуват. Ето и промените, които някои държави въведоха или се готвят да въведат:

Швейцария затегна мерките при влизане на територията си. По информация на посолството ни в Берн, считано от 20 септември 2021 г., властите изискват от пристигащите граждани, които не са ваксинирани и не са преболедували Covid-19 през последните 6 месеца, да представят резултат от отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. или бърз антигенен тест, направен до 48 ч. преди влизане.

Между 4-ия и 7-ия ден след пристигането си, лицата ще бъдат тествани повторно, като следва да уведомят до два дни съответните кантонални власти за резултата от втория тест. Неспазването на това задължение може да доведе до налагане на санкции.

От 20 септември стана задължително и представянето на формуляр с данни за контакт за пристигащите в страната, независимо дали са ваксинирани или преболедували. Формулярът може да бъде попълнен предварително онлайн или на хартиен носител на границата.

САЩ обявиха готовност да отворят границите си за ваксинирани граждани от всички страни. Очаква се отварянето да стане през ноември месец, но точната дата все още не е обявена. За да бъдат допуснати на територията на САЩ, чуждите граждани ще трябва да представят доказателство за ваксинация и доказателство за отрицателен тест за Covid-19, направен до три дни преди качването на самолета. Предстои американските центрове за контрол и превенция на заболяванията да определят кои ваксини ще бъдат приети.

Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията, включително за български граждани, считано от 4 октомври 2021 г. По информация на посолството ни в Лондон, властите въвеждат т.нар. единен „червен“ списък от страни и територии и опростени мерки за пристигащите от останалия свят.

България е извън „червения“ списък. Хората, които са напълно ваксинирани и пристигат в Англия от страни, извън „червения“ списък следва да резервират и заплатят тест за Covid-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането в Англия. Необходимо е и да попълнят формуляра за  локализация на пътници, в рамките на 48 часа преди пристигането. Пътниците трябва да са с пълен курс на ваксинация, който се доказва с документ на цифров или хартиен носител.

Българските граждани, които не са напълно ваксинирани и пътуват от страни, извън „червения“ списък, трябва да си направят тест за Covid-19, в рамките на 3 дни преди отпътуване. Необходимо е също така да резервират и заплатят тестове за Covid-19 за 2-рия и 8-ия ден след пристигането, както и да попълнят формуляра за локализация на пътници, в рамките на 48 часа преди пристигане. Те ще бъдат поставяни в10-дневна карантина, след пристигането в Англия, у дома или на мястото, където са отседнали и трябва да си направят тест за Covid-19 на или преди 2-рия и на или след 8-ия ден от пристигането си.


Ватиканът ще изисква здравен сертификат, доказващ имунитет срещу Covid-19, считано от 1 октомври т.г.. От тази дата жителите, работниците и посетителите на Ватикана ще трябва да носят т. нар. "Зелен пропуск“, който вече се използва широко на територията на Италия, съобщиха от Светия престол.

Изключение ще бъде направено за присъстващите на литургия "за времето, необходимо за обреда". "Зеленият пропуск", който първоначално беше замислен за улесняване на пътуванията сред държавите от Европейския съюз, удостоверява че притежателят му е ваксиниран срещу Covid-19, или е с отрицателен Covid тест или наскоро се е възстановил от коронавируса. Италианското правителство задължи всички работници да показват от 15-и октомври зеления си сертификат, в опит да се засили кампанията по ваксинация.

Република Мавриций се готви напълно да отвори  границите си за ваксинирани чужди туристи. От 1 октомври 2021 те ще бъдат посрещнати в страната без ограничения, съобщава изданието My Mauritius Travel.  Но, за да могат да изследват острова напълно свободно, от момента на пристигането си, те ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди заминаването.

За тези, които не са ваксинирани, остава изискването за 14-дневна карантина в специален хотел или т.нар. „курортен балон“. Гостите трябва да прекарат цялото време в стаята си, като храната се доставя в стаята им. На 7-ия и 14-я ден на туристите се прави PCR тест и ако той е негативен, те са свободни да обикалят Мавриций.
Изданието посочва, че успешното ускоряване на програмата за ваксинация в страната е позволило на Мавриций да напредне с пълното отваряне и да посрещне посетителите в безопасна и защитена среда. В момента 60 на сто от населението на островната държава е с пълен курс на ваксинация  срещу Covid-19.

Тайланд обмисля да намали наполовина (до една седмица) срока на изолацията в хотели за ваксинирани туристи, в опит отново да привлече чуждестранни посетители, съобщава БГНЕС. Това става на фона на забавянето на плановете за отмяна на карантината и повторното отваряне на Банкок и на други туристически дестинации от следващия месец, след като пандемията предизвика колапс в туристическата индустрия на страната. Съгласно предложението, лицата без доказателства за ваксинация, ще бъдат изолирани за 10 дни, ако пристигнат по въздух, и за две седмици, ако пътуват по суша.

Досега, от населението на Тайланд са се ваксинирали напълно по-малко от една четвърт от прогнозираното, а страната все още се бори с най-лошата си вълна от инфекции досега.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43