Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заседналият в Черно море кораб застрашава екосистемата

Снимка: Апелативна прокуратура Варна

Вече седми ден корабът "Вера Су", с целия си товар на борда, остава заседнал до скалите на Камен бряг. При проверката на мястото, което се намира в защитената зона „Яйлата“, служители на Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето, информира БНТ. Независими експерти също направиха подводен оглед на заседналия кораб и твърдят, че около него има изтичане на азотна тор. Съществува и голяма опасност, при влошаване на времето - "Вера Су" да се вреже в скалите и азотните торове да се изсипят в морето.

Според експерти от Института по океанология във Варна, изтичането на азотни торове може да предизвика сериозно химическо замърсяване, което ще доведе до повишено количество на цъфтежи на фитопланктон. Екологът Борислав Сандов от "Демократична България" заяви в интервю за БНР, че въпросът със заседналия кораб трябва да се решава на национално ниво. Той призова да се свика спешен кризисен щаб, защото е въпрос на дни да стане екологична катастрофа.

Още от категорията

Кръводарители извиха дълга опашка след призив на “Пирогов”

Стотици желаещи да дарят кръв се наредиха пред Центъра по трансфузионна хематология в София, отзовавайки се на апела на спешната болница “Пирогов”, която се нуждае от кръв и кръвни продукти, за да оказва навременна помощ на настанените за лечение..

публикувано на 23.01.22 в 14:25
Асена Сербезова

Зеленият сертификат за антитела засега остава

Наблюдават се големи разлики в 14-дневната заболяемост от Covid-19 в отделните области, затова и ограничения на национално ниво няма да се налагат, съобщи за Нова тв здравният министър Асена Сербезова. Най-проблемните райони са София, Благоевград,..

публикувано на 23.01.22 в 09:59

Всяка четвърта проба за Covid-19 е положителна

През последното денонощие са установени 6630 случаи на коронавирус от направените 26 541 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 25% от пробите са дали положителен резултат. 77,5% от новозаразените не са ваксинирани...

публикувано на 23.01.22 в 09:20
Подкасти от БНР