Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседналият в Черно море кораб застрашава екосистемата

Снимка: Апелативна прокуратура Варна

Вече седми ден корабът "Вера Су", с целия си товар на борда, остава заседнал до скалите на Камен бряг. При проверката на мястото, което се намира в защитената зона „Яйлата“, служители на Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето, информира БНТ. Независими експерти също направиха подводен оглед на заседналия кораб и твърдят, че около него има изтичане на азотна тор. Съществува и голяма опасност, при влошаване на времето - "Вера Су" да се вреже в скалите и азотните торове да се изсипят в морето.

Според експерти от Института по океанология във Варна, изтичането на азотни торове може да предизвика сериозно химическо замърсяване, което ще доведе до повишено количество на цъфтежи на фитопланктон. Екологът Борислав Сандов от "Демократична България" заяви в интервю за БНР, че въпросът със заседналия кораб трябва да се решава на национално ниво. Той призова да се свика спешен кризисен щаб, защото е въпрос на дни да стане екологична катастрофа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15