Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседналият в Черно море кораб застрашава екосистемата

Снимка: Апелативна прокуратура Варна

Вече седми ден корабът "Вера Су", с целия си товар на борда, остава заседнал до скалите на Камен бряг. При проверката на мястото, което се намира в защитената зона „Яйлата“, служители на Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето, информира БНТ. Независими експерти също направиха подводен оглед на заседналия кораб и твърдят, че около него има изтичане на азотна тор. Съществува и голяма опасност, при влошаване на времето - "Вера Су" да се вреже в скалите и азотните торове да се изсипят в морето.

Според експерти от Института по океанология във Варна, изтичането на азотни торове може да предизвика сериозно химическо замърсяване, което ще доведе до повишено количество на цъфтежи на фитопланктон. Екологът Борислав Сандов от "Демократична България" заяви в интервю за БНР, че въпросът със заседналия кораб трябва да се решава на национално ниво. Той призова да се свика спешен кризисен щаб, защото е въпрос на дни да стане екологична катастрофа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48