Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Стара Загора разкрива красотата на мозайките от Филипополис

Снимка: архив

Със забележителна изложба Стара Загора отбелязва днешния Световен ден на туризма. “Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ представя чрез фотографии и информационни табла великолепието на мозайките в ранноантичния храм.

“Значение за това Филипополис да има толкова голяма и красива базилика има император Константин, който премества столицата на империята от Рим в Константинопол и така градът се озовава много близо до столицата”, разказва Радост Иванова, изп. директор на организацията “Тракийски туристически район“.

Епископската базилика има обща площ от над 2000 кв. м и може би най-забежителното в нея са мозайките с различни цветове и форми. Много от тях изобразяват птици, символ на Райската градина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05