Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба в Стара Загора разкрива красотата на мозайките от Филипополис

Снимка: архив

Със забележителна изложба Стара Загора отбелязва днешния Световен ден на туризма. “Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ представя чрез фотографии и информационни табла великолепието на мозайките в ранноантичния храм.

“Значение за това Филипополис да има толкова голяма и красива базилика има император Константин, който премества столицата на империята от Рим в Константинопол и така градът се озовава много близо до столицата”, разказва Радост Иванова, изп. директор на организацията “Тракийски туристически район“.

Епископската базилика има обща площ от над 2000 кв. м и може би най-забежителното в нея са мозайките с различни цветове и форми. Много от тях изобразяват птици, символ на Райската градина.

Още от категорията

България стана член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО

България беше избрана за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО на сесията на Общото събрание на държавите-страни по Конвенцията за световното наследство, която се провежда в момента в Париж. Това е най-престижният орган на ЮНЕСКО, в който..

публикувано на 25.11.21 в 18:02

Необикновено пещерно изживяване в центъра на София

Мястото е Националният музей „Земята и хората” в столицата. Именно там можете да се потопите в „Магическата светлина“ на българските пещери. Всъщност, това е любопитна фотографска изложба, която в 24 кадъра представя фосфоресциращи образувания в някои от..

публикувано на 22.11.21 в 10:39

Българска изложба-инсталация в двореца „Пистори“ в Братислава

В края на месец октомври в рамките на най-стария фестивал за документално кино DOK Лайпциг беше световната премиера на българския документален филм "Колите, с които нахлухме в капитализма" на творческия тандем Георги Богданов и Борис Мисирков. Сега..

публикувано на 20.11.21 в 15:25