Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба в Стара Загора разкрива красотата на мозайките от Филипополис

Снимка: архив

Със забележителна изложба Стара Загора отбелязва днешния Световен ден на туризма. “Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ представя чрез фотографии и информационни табла великолепието на мозайките в ранноантичния храм.

“Значение за това Филипополис да има толкова голяма и красива базилика има император Константин, който премества столицата на империята от Рим в Константинопол и така градът се озовава много близо до столицата”, разказва Радост Иванова, изп. директор на организацията “Тракийски туристически район“.

Епископската базилика има обща площ от над 2000 кв. м и може би най-забежителното в нея са мозайките с различни цветове и форми. Много от тях изобразяват птици, символ на Райската градина.

Още от категорията

Непоказван фотоархив на Панайот Бърнев ни връща в неподправеното ежедневие на стара София

Преди време ви разказахме за виртуалната платформа „Български визуален архив“ , която си поставя за цел да покаже по безпристрастен начин, чисто документално в снимки места, събития и личности в България през XX век. Ръководител на платформата е..

публикувано на 25.11.21 в 09:25

Необикновено пещерно изживяване в центъра на София

Мястото е Националният музей „Земята и хората” в столицата. Именно там можете да се потопите в „Магическата светлина“ на българските пещери. Всъщност, това е любопитна фотографска изложба, която в 24 кадъра представя фосфоресциращи образувания в някои от..

публикувано на 22.11.21 в 10:39

Българска изложба-инсталация в двореца „Пистори“ в Братислава

В края на месец октомври в рамките на най-стария фестивал за документално кино DOK Лайпциг беше световната премиера на българския документален филм "Колите, с които нахлухме в капитализма" на творческия тандем Георги Богданов и Борис Мисирков. Сега..

публикувано на 20.11.21 в 15:25
Подкасти от БНР