Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Института по имунология: Засега няма българска ваксина срещу Covid-19

Проф. Пенка Петрова
Снимка: БГНЕС

"Доста далече сме от създаването на българска ваксина срещу коронавирус и не трябва да я чакаме", каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН. Така тя влезе в противоречие с директора на департамент “Имунология” в института и бивш депутат от ИТН проф. Андрей Чобанов, който заяви, че на 5 октомври ще бъде представен препаратът.

Според проф. Пенка Петрова обаче имунологът ще представи единствено "научните данни за инвитро тестове към клетъчни линии на световен конгрес по имунология". По думите й, засега няма истинска ваксина, която да може да се тества, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания. "По-добре да разчитаме на тези, които вече са одобрени от Световната здравна организация", посъветва тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10
ЦИК

"Избираме заедно" – слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16