Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден на туризма е днес

Качеството в обслужването се дължи на инвестицията в служителите

Снимка: Дарина Григорова

Каква е формулата за успех в туризма по време на пандемия? За мнозина хотелиери това се оказа трудна задача с много неизвестни, на фона на непрекъснато променяща епидемиологична картина. Други обаче, благодарение на своята находчивост в управлението и организацията на дейността си, съумяха да задържат нивото и да запълнят капацитета си и то с редовните си клиенти. Те бързо се настроиха за новите изисквания, като запазиха качеството на обслужване и създадоха безопасни условия за гостите си. А качеството в обслужването се дължи и на инвестицията в служителите – именно те карат туристите да се чувстват доволни и да искат да се върнат отново. Такава е и формулата на успеха на един от хотелските комплекси в Приморско, който по традиция събира екипа си от различни страни по света:

Мирослав Стойчев
„Тази година имахме и украинци, също и камериерки от Киргизстан и Казахстан – отбелязва управителят на комплекса Мирослав Стойчев. – За другата година планираме да вземем стажанти от училището по туризъм в Пирот (Сърбия). От Полша и Унгария също бяха дошли на стаж момичета и момчета, а догодина може да дойдат и от Турция.“

Всички те успяват да се впишат доста добре в ритъма на работата и да поддържат нивото на обслужването безупречно. Мотивация за екипа са възможността за израстване и отношението на мениджърите, които активно участват в процеса на работа и подкрепят служителите си:

„Ние сме като едно голямо семейство – продължава Мирослав Стойчев. – Независимо от това кой каква религия изповядва и от каква националност е – ние се уважаваме взаимно. Работим в един екип. Отделно имаме френски аниматори, които всяка година са различни и всички са доволни от разнообразието. Имаме много колеги от ресторанта, дори и на рецепцията, които са се развили при нас. Като наблюдаваме работата им, в рамките на една две години, веднага им даваме възможност да се развиват на по-горно ниво. Отделно, много от тях вече учат в университети в специалностите туризъм и ресторантьорство. Отиват на стажове в чужбина, връщат се тук с много голям опит в сферата и се издигат.“


А резултатът от тази форма на организация и управление може да се проследи в различните туристически сайтове. Там хотелът заема челно място в класацията на потребителите, което е показател за качество на обслужване, условия и престой:

„Три години подред печелим първа награда в рамките на голяма френска верига – посочва Мирослав и пояснява: – Става дума за 50 хотела в целия свят. Наградата е въз основа на анкетите, които туристите попълват след като си заминат. А най-добър ресторант означава не само храна, но и атмосфера, обслужване – всичко е комплексно. Тук и мястото е много специално и привлича туристите и персонала да се връщат отново и отново.“


Снимки: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10