Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български електрически лекотоварен автомобил с амбиции да пробие на пазара в Германия

Снимка: Facebook/SinCarsBulgaria

Български електрически товарен автомобил? Това вече не е хипотеза, а действителност, при това сглобен от части, разработени и произведени у нас. Първият български лекотоварен електромобил беше представен официално в София.

Едно от нововъведенията е внедряването в каросерията на фотоволтаични панели, които позволяват при слънчево време, да се зарежда до 20% от капацитета на батерията. Само с помощта на соларното захранване, автомобилът може да измине до 50 километра дневно. Любопитен факт е, че превозното средство може да се управлява дори чрез мобилния ни телефон.


Този модел е изцяло съобразен с градските условия и е удобен за използване именно там, като ежедневно превозно средство. Колата е двуместна, максималният ѝ пробег с едно зареждане на батерията е 250 километра, като развива до 80 км./час. Иновативният лекотоварен автомобил бе показан миналата година на Женевския международен автосалон.

Моделът е разработен от компанията на българския предприемач Росен Даскалов. Създадена през 2012 година, доскоро тя беше позната с производството на спортни автомобили, но сега фокусира вниманието си към други прототипи, като електрическия лекотоварен автомобил, както електромобил за учебни цели, който може да се управлява от деца, автобуси и др.

Заради проблемите, породени от пандемията, а и ограниченията в производството на дизелови автомобили, които са най-сериозни в Германия, българският производител обмисля да премести сглобяването и дистрибуцията им именно там. По думите на Даскалов, в момента автомобилните гиганти освобождават много инженери и други експерти в областта на автомобилостроенето, от които българската компания би могла да се възползва. Плановете на предприемача са до 5 години производството на лекотоварния модел да достигне 20 000 броя годишно.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: Facebook/SinCarsBulgaria

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03