Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български електрически лекотоварен автомобил с амбиции да пробие на пазара в Германия

Снимка: Facebook/SinCarsBulgaria

Български електрически товарен автомобил? Това вече не е хипотеза, а действителност, при това сглобен от части, разработени и произведени у нас. Първият български лекотоварен електромобил беше представен официално в София.

Едно от нововъведенията е внедряването в каросерията на фотоволтаични панели, които позволяват при слънчево време, да се зарежда до 20% от капацитета на батерията. Само с помощта на соларното захранване, автомобилът може да измине до 50 километра дневно. Любопитен факт е, че превозното средство може да се управлява дори чрез мобилния ни телефон.


Този модел е изцяло съобразен с градските условия и е удобен за използване именно там, като ежедневно превозно средство. Колата е двуместна, максималният ѝ пробег с едно зареждане на батерията е 250 километра, като развива до 80 км./час. Иновативният лекотоварен автомобил бе показан миналата година на Женевския международен автосалон.

Моделът е разработен от компанията на българския предприемач Росен Даскалов. Създадена през 2012 година, доскоро тя беше позната с производството на спортни автомобили, но сега фокусира вниманието си към други прототипи, като електрическия лекотоварен автомобил, както електромобил за учебни цели, който може да се управлява от деца, автобуси и др.

Заради проблемите, породени от пандемията, а и ограниченията в производството на дизелови автомобили, които са най-сериозни в Германия, българският производител обмисля да премести сглобяването и дистрибуцията им именно там. По думите на Даскалов, в момента автомобилните гиганти освобождават много инженери и други експерти в областта на автомобилостроенето, от които българската компания би могла да се възползва. Плановете на предприемача са до 5 години производството на лекотоварния модел да достигне 20 000 броя годишно.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: Facebook/SinCarsBulgaria

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05