Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново сръбско дарение за знаков български храм

4
Снимка: Община Велико Търново

Ново сръбско дарение получи църквата-музей „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. За галерията на историческия храм са предоставени две пейки от Драган Чукалович, от град Кралево.

Това е третото дарение за историческия храм идващо от сръбския град Кралево. През 2015 г. ювелирът Горан Ристович – Покимица подари икона на св. Сава с филигранна сребърна украса.

Две години по-късно през 2017 г. общината в Кралево дари на търновския храм мраморен проскинитарий, на който бе поставена дарената по-рано икона на св. Сава.


Снимки: Община Велико Търново и museumvt.com

Галерия

Още от категорията

Шумен чества 40 години от откриването на паметника „Създатели на българската държава“

На 26 ноември град Шумен ще отбележи четири десетилетия от откриването на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. В програмата са включени едноименен спектакъл и специално подготвено за годишнината светлинно и лазерно шоу. В 3D..

публикувано на 20.11.21 в 13:15
Манастирът „Свети Георги Зограф“

Зографският манастир възвръща автентичния си облик

Правителството одобри средства за довършване на ремонта в източното, наречено „Банско крило“ на Зографския манастир в Атон, съобщиха от правителствената пресслужба. Източното крило е построено преди 200 години и към момента продължават..

публикувано на 18.11.21 в 09:17

Започват християнските пости преди Коледа

От 15 ноември започва постът преди празника Рождество Христово. Рождественският пост е втори по своята продължителност след Великия пост и проължава до 24 декември. Той не е така строг като Великия и Богородичния пост. Традиционно на 21 ноември -..

публикувано на 15.11.21 в 12:05