Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново сръбско дарение за знаков български храм

4
Снимка: Община Велико Търново

Ново сръбско дарение получи църквата-музей „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. За галерията на историческия храм са предоставени две пейки от Драган Чукалович, от град Кралево.

Това е третото дарение за историческия храм идващо от сръбския град Кралево. През 2015 г. ювелирът Горан Ристович – Покимица подари икона на св. Сава с филигранна сребърна украса.

Две години по-късно през 2017 г. общината в Кралево дари на търновския храм мраморен проскинитарий, на който бе поставена дарената по-рано икона на св. Сава.


Снимки: Община Велико Търново и museumvt.com

Галерия

Още от категорията

Щедрост и отдаденост към родината – специфични черти на будителя от Копривщица

Трудни и несигурни били времената в началото на XX век. И тогава много българи потърсили препитание извън пределите на родината, а по-предприемчивите и находчивите успели да натрупат с много труд благосъстояние и да развият търговия. Светъл пример за..

публикувано на 01.11.21 в 06:35
Средновековен град Русокастро

Животни, кораби и митични чудовища, изобразени преди 7 века, „оживяха“ в средновековния град Русокастро

Над 50 рисунки-графити отпреди 700 години излязоха наяве при проучване на замъка на средновековния град Русокастро. Те са изобразени върху стените на водохранилището, като някои от тях достигат до 30 см. дължина и височина от 25 см. Крепостта..

публикувано на 27.10.21 в 10:03
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Пътят на Кирил и Методий e във фокуса на международна конференция в София

Днес в София ще се открие тридневна международната научна конференция на тема „Пътят на Кирил и Методий – пространствени и културно-исторически измерения“. Неин организатор е Кирило-Методиевският научен център при БАН. В събитието участие ще вземат 40..

публикувано на 27.10.21 в 07:10
Подкасти от БНР