Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоковският манастир „Покров Богородичен” е оазис на духовността в полите на Рила

Град Самоков в подножието на Рила планина предлага на гостите си интересни културни маршрути. Един от тях отвежда до портата на девическия манастир „Покров Богородичен” в центъра на града

Снимка: Венета Николова

Светата обител е основана през 1772 г. като девически метох на Хилендарския манастир. В течение на десетилетията „Покров Богородичен” се разраства, като към основната сграда били добавени нови постройки, дарени от местните хора. През ХІХ в. метохът се налага като център на широка просветна дейност. По това време в него вече служели около стотина монахини. Отваря врати и килийното училище за девойки, които били обучавани на четмо, писмо, смятане, гръцки, вероучение, пеене, но също така те се учели да тъкат, шият и везат, както подобава на всяка млада жена по онова време.

Църквата на Самоковския манастир е била издигната през 1837-39 г. откогато датира и магерницата. Някои от иконите в храма са дело на известния иконописец Димитър Зограф, брат на Захари Зограф – един от най-изявените ни възрожденски живописци, който също е оставил свое творение в църквата. Именно на майстор Захари Зограф се приписва уникалният стенопис „Крилатата Богородица Покровителница“, в който святата майка е изобразена с … крилe. При създаването й художникът се вдъхновил от легендата за спасяването на Самоков от османската армия. Богородица спуснала гъста мъгла над града и така го скрила от очите на нашественика.

В наши дни Самоковският девически манастир е действащ. Тук често се отбиват туристи, за да разгледат църквата и уникалните й стенописи, да запалят свещичка и да си поприказват с монахините, които с готовност ги запознават с превратната история на светата обител.

Още за този духовен оазис в полите на Рила планина, ще научите от материала „Живот в молитва“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05