Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

Снимка: Здравко Петров

На 1 октомври Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива новия си сезон. Концертът е в зала „България“, а радиосимфониците го посвещават на своя професионален празник –Международния ден на музиката, както и на православния Покров Богородичен, и двата отбелязвани през първия ден на октомври. В програмата ще прозвучат произведения, специално подбрани от диригента Марк Кадин – „Аве Мария“ от Франц Шуберт, „Майко Божия, пред теб стоя“ от Джон Тавенър John Tavener (премиера за България), „Влахерна. Покров Богородичен“ от Георги Арнаудов, както и Концерт № 3 за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов. Творбата на големия руски композитор е написана и изпълнена (от самия него) за пръв път в САЩ, заедно с New York Symphony Society, днес New York Symphony Orchestra. Счита се, че това е едно от най-трудните произведения в жанра, истинско изпитание и за най-големите пианисти. Рахманинов споделял със своите приятели и колеги, че харесва Третия си клавирен концерт дори повече от Втория – една от неговите визитни картички пред света и до днес.

Константин Емелянов

За изпълнението на това произведение в програмата на 1 октомври предизвикателството приема Константин Емелянов – младият руски пианист, артист на Yamaha, който гостува за пръв път у нас през 2019 г. , отново за началото на концертния сезон на Симфоничния оркестър на БНР. Константин е лауреат на редица престижни награди, сред които може би най-впечатляващо е третото му място на Международния конкурс „П. И. Чайковски“.

Наред с концертите, планирани в новия сезон, за СО на БНР предстои активна звукозаписна дейност, в която специален акцент се поставя върху знакови произведения от българската музикална история.

Снимки: Здравко Петров, Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10