Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

Снимка: Здравко Петров

На 1 октомври Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива новия си сезон. Концертът е в зала „България“, а радиосимфониците го посвещават на своя професионален празник –Международния ден на музиката, както и на православния Покров Богородичен, и двата отбелязвани през първия ден на октомври. В програмата ще прозвучат произведения, специално подбрани от диригента Марк Кадин – „Аве Мария“ от Франц Шуберт, „Майко Божия, пред теб стоя“ от Джон Тавенър John Tavener (премиера за България), „Влахерна. Покров Богородичен“ от Георги Арнаудов, както и Концерт № 3 за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов. Творбата на големия руски композитор е написана и изпълнена (от самия него) за пръв път в САЩ, заедно с New York Symphony Society, днес New York Symphony Orchestra. Счита се, че това е едно от най-трудните произведения в жанра, истинско изпитание и за най-големите пианисти. Рахманинов споделял със своите приятели и колеги, че харесва Третия си клавирен концерт дори повече от Втория – една от неговите визитни картички пред света и до днес.

Константин Емелянов

За изпълнението на това произведение в програмата на 1 октомври предизвикателството приема Константин Емелянов – младият руски пианист, артист на Yamaha, който гостува за пръв път у нас през 2019 г. , отново за началото на концертния сезон на Симфоничния оркестър на БНР. Константин е лауреат на редица престижни награди, сред които може би най-впечатляващо е третото му място на Международния конкурс „П. И. Чайковски“.

Наред с концертите, планирани в новия сезон, за СО на БНР предстои активна звукозаписна дейност, в която специален акцент се поставя върху знакови произведения от българската музикална история.

Снимки: Здравко Петров, Ани Петрова

Още от категорията

Детският хор на БНР е на турне в Белгия

Пето турне в Белгия ще осъществят талантливите певци от Детския радиохор. То започва на 29 април и продължава до 2 май. Под диригентството на Венеция Караманова и с клавирен съпровод, хористите ще изнесат два концерта в Гент и Брюксел...

публикувано на 29.04.22 в 12:10

Дони издаде "Емигрантски" албум и превърна България във вдъхновение и спомен

" Този албум е за всеки, който знае, усещал е или ще усети самотата. Той е за вътрешните или външни емигранти. За всеки, който има сетива да чуе звука на спомена " – така Добрин Векилов-Дони определи пред Радио България най-новия си албум "Емигрантски"...

публикувано на 26.04.22 в 12:05

Сърцето тържествува: Христос Воскресе!

"Тревицата поникна, лъх топъл се понесе и всяка птичка викна: "Христос Воскресе!“… Природата ликува, че празник чуден днес е. Сърцето тържествува: "Христос Воскресе!" Тези думи са написани от архимандрит Серафим Алексиев, а джаз..

публикувано на 24.04.22 в 07:55