Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Останките от град Хераклея Синтика ни връщат в епохата на античността

Снимка: Archaeologia Bulgarica

Всяка година на 9 октомври отбелязваме Деня на античната култура. Става дума за безспорното влияние на Древна Гърция и Рим, които от 1000 г. пр. Хр. до VI-VII век сл. Хр. са определяли цялостното развитие на Стария континент, в т.ч. и на земите на днешна България. Територията на страната ни е буквално осеяна с ярки свидетелства от тази епоха. 

Сред тях се откроява античният град Хераклея Синтика, разположен в Югозападна България, близо до град Петрич. В древността той е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир и Херодот. Археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват през 2007 г. под ръководството на доц. Людмил Вагалински. В наши дни обектът е нестихващ извор на информация, свързана с културата и бита на предците ни, като до момента  учените са разкрили значителна част от търговска улица в покрайнините на града.

През това лято археолозите извадиха на бял свят множество ценни артефакти. Сред тях са изображение на Александър Велики, релефно изображение на музикант, масивна мраморна скулптура на бик, статуя, свързана с култа към Митра и надпис от I век, в чест на император Тиберий. Но най-интересната находка е изящно изработената статуя на млада жена в цял ръст без глава. Археолозите предполагат, че става дума за статуя на древногръцката богиня на победата Нике, защото е открита на мястото на Акропола, където се е помещавало светилището на някогашния град. 

Още за уникалния образец на антична култура по нашите земи ще научите от материала „Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни“ от колекцията на Радио България. 

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 6 април почитаме успението на св. Методий равноапостол Славянобългарски

Св. Методий е по-големият брат на св. Константин- Кирил Философ. Замонашва се в манастира Полихрон след отказ от висша държавна кариера и заедно със св. Кирил създават първата славянска азбука. Придружава своя брат във всичките му дипломатически..

публикувано на 06.04.23 в 14:02
Олга Борисова

Празникът на Кюстендил е повод да си спомним за Олга Борисова

21 март е ден на град Кюстендил . Празникът е известен под наименованието "Кюстендилска пролет" и пресъздава древна местна традиция, съчетала култови практики на траки и римляни в почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия,..

публикувано на 21.03.23 в 06:15

Сирна неделя припомня смисъла на прошката и безкрайната Христова любов

Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички решили да следват Великия пост по Православния календар вкусват млечни продукти, риба и яйца. Затова на Сирна Неделя, преди да пристъпят към същинското лишение от животинска храна, вярващите..

публикувано на 26.02.23 в 05:10