Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Останките от град Хераклея Синтика ни връщат в епохата на античността

Снимка: Archaeologia Bulgarica

Всяка година на 9 октомври отбелязваме Деня на античната култура. Става дума за безспорното влияние на Древна Гърция и Рим, които от 1000 г. пр. Хр. до VI-VII век сл. Хр. са определяли цялостното развитие на Стария континент, в т.ч. и на земите на днешна България. Територията на страната ни е буквално осеяна с ярки свидетелства от тази епоха. 

Сред тях се откроява античният град Хераклея Синтика, разположен в Югозападна България, близо до град Петрич. В древността той е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир и Херодот. Археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват през 2007 г. под ръководството на доц. Людмил Вагалински. В наши дни обектът е нестихващ извор на информация, свързана с културата и бита на предците ни, като до момента  учените са разкрили значителна част от търговска улица в покрайнините на града.

През това лято археолозите извадиха на бял свят множество ценни артефакти. Сред тях са изображение на Александър Велики, релефно изображение на музикант, масивна мраморна скулптура на бик, статуя, свързана с култа към Митра и надпис от I век, в чест на император Тиберий. Но най-интересната находка е изящно изработената статуя на млада жена в цял ръст без глава. Археолозите предполагат, че става дума за статуя на древногръцката богиня на победата Нике, защото е открита на мястото на Акропола, където се е помещавало светилището на някогашния град. 

Още за уникалния образец на антична култура по нашите земи ще научите от материала „Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни“ от колекцията на Радио България. 

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

През лятото в Банско

При спазване на всички предписания и хигиенни изисквания, от 1 юли ще заработи кабинковият лифт в Банско, с което ще бъде сложено официално начало на летния туристически сезон в най-популярния български ски курорт. На Бъндеришка поляна, в..

публикувано на 28.06.20 в 06:00

Тутракан разказва за традициите на дунавския риболов

Ходили ли сте в Тутракан? В началото на ХХ век това малко градче, разположено край водите на втората по дължина европейска река, е най-значимият дунавски риболовен център в България. Там има естествено обособено рибарско селище, което днес е..

публикувано на 27.06.20 в 06:00

Риболов в центъра на София – мисия възможна

За мнозина идеята да тръгнат с въдица в ръка, за да ловят риба в центъра на София или друг голям град, звучи ако не абсурдно, то най-малкото доста странно. Риболовът в градска среда обаче, макар и не много разпространен в България, набира..

публикувано на 27.06.20 в 02:10