Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привнесената инфлация отвън засяга най-тежко бюджета за храна на българина

До края на годината издръжката на живота ще нарасне с повече от 5 %, прогнозира Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Снимка: БГНЕС

Цените на стоките и услугите в България тръгнаха нагоре. Това се случва след трикратното увеличение на цените на природния газ от началото на годината и ръст на цените на топло- и електронергията в средата на лятото. В глобален план държавите не бяха изненадани от по-високата цена на енергоносителите и се готвеха за инфлация, но тя най-силно засегна по-бедните икономики.

В България, където доходите от години са в пъти по-ниски от средните за  ЕС, сега още по-големи групи от населението са заплашени да останат не само без пари за отопление през зимата, но и без средства, които да гарантират задоволяване на насъщни нужди от храна и здравеопазване.


Тревожни са последните данни от изследване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ от края на м. август и началото на септември. От тях става ясно, че най-бързо се повишават цените на хранителни стоки, които са традиционното препитание на българина. Пшеничното брашно е по-скъпо с 7,3 на сто.Според експерти причината е в скъпото зърно на международните пазари и влиянието им у нас. Освен това хлебопроизводителите повишиха цените през септември с поне 10 стотинки заради по-високите цени на енергоносителите. Прогнозата е поскъпването да продължи. Цените на някои зеленчуци също са значително по-високи в сравнение с миналата година, сочи изследването на КНСБ. При това става въпрос за сезонни зеленчуци като краставици, домати, пипер, с които се подготвя домашната зимнина, традиционна за много български семейства.

Виолета Иванова

Това ни кара да мислим, че и в следващите месеци най-силно засегнати от инфлацията в България ще бъдат именно бедните домакинства. Това означава, че бедните ще стават още по-бедни, защото в тяхната потребителска кошница са залегнали най-необходимите, основни продукти – хляб, зърнени храни, растителните масла и др.” – казва Виолета Иванова – експерт от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

„От изследването стана ясно, че в области като Благоевград, Кюстендил, Видин, Хасково, където работните заплати са с около 30 % по-ниски от средните за страната, се наблюдава значително по-голямо нарастване на основните стоки. Ръстът е значително над средния за страната. Следователно, жизненият стандарт в тези области е доста по-нисък и цените за хората там стават вече социално непоносими, – подчертава Виолета Иванова. По думите ѝ, най-сериозно засегнати от това са по-бедните райони, където заплатите се задържат под 1000 лв., при средна за страната 1525 лв. Същевременно има икономически по-развити общини в България, в които средната заплатата е по-висока от тази за страната. – Това отдалечаване в доходите на регионите е тревожено, защото с темпът на нарастване на заплатите в по-бедните, няма да се компенсира увеличението на цените.”


От КНСБ прогнозират, че от 1 януари ще настъпи ново увеличение на топло- и електроенергията, а това допълнително ще вдигне сметките за парно и ток. Проблемът у нас е, че заради тези високите сметки, хората отново ще свият разходите си за основни храни и ще изберат по-евтините и некачествени продукти от магазина. Наред с това няма да могат да заделят средства за здравеопазване, образование, култура.

Смятаме, че до края на годината издръжката на живот ще нарасне с 5 и повече процента“ – казва Виолета Иванова. „Това означава, че в едно 3 членно домакинство, при двама работещи и едно дете, всеки от родителите трябва да получава 1010 - 1020 лв. КНСБ отстоява позицията си, че от 1 януари догодина минималната работна заплата трябва да нарасне с 17,5 % и да достигне 764 лв. (в момента тя е 650 лв. - бел. ред). Наред с това да нараснат заплатите в публичния и частния сектор - средно с 13 %. Заплатата за издръжка на живота през 2024 г. ще се доближи до минималната работна заплата и съответно минималната ще представлява 50 % от средната работна заплата за страната. Това е едно от основните изисквания, което се очаква да приеме ЕК и да се наложи във всички страни-членки.“

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08
Кристалина Георгиева

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично . Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в..

публикувано на 12.03.24 в 11:49

Български производители представят свои вина на световното изложение “Провайн 2024 г.“ в Дюселдорф

Двайсет и шест български винопроизводители представят своя продукция на най-голямото в света международно изложение за вино и спиртни напитки “Провайн 2024 г.“ в Дюселдорф, съобщи Министерството на земеделието и храните. Събитието се открива днес и..

публикувано на 10.03.24 в 17:10