Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си Джони Пенков

Снимка: архив
На 87 години почина актьорът и звукоинженер Джони Пенков, съобщи писателката Ина Вълчанова.

Чешитът Джони се ражда като Георги на 27 ноември 1933 г. в София, в семейството на художника Иван Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника. Специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор.

От 1960 г. озвучава филми. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова запазена марка и хората го разпознават, дори когато не е на екран. С имената на Джони Пенков и на Радой Ралин по-старото поколение свързва легендарните сатирични кинопрегледи “Фокус”. Играе редица запомнящи се поддържащи роли в български филми, сериали и телевизионни програми.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05