Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си Джони Пенков

Снимка: архив
На 87 години почина актьорът и звукоинженер Джони Пенков, съобщи писателката Ина Вълчанова.

Чешитът Джони се ражда като Георги на 27 ноември 1933 г. в София, в семейството на художника Иван Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника. Специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор.

От 1960 г. озвучава филми. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова запазена марка и хората го разпознават, дори когато не е на екран. С имената на Джони Пенков и на Радой Ралин по-старото поколение свързва легендарните сатирични кинопрегледи “Фокус”. Играе редица запомнящи се поддържащи роли в български филми, сериали и телевизионни програми.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

публикувано на 27.02.24 в 19:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25

Д-р Евгений Кара – лечителят на души, в когото се уповават все повече хора

Хората в шуменското село Никола Козлево смятат себе си за благословени, защото ден и нощ могат да почукат на една врата и да разтоварят болката си. С усмивка и добра дума ще ги посрещне докторът, който не просто облекчава физическите им страдания, но..

публикувано на 19.02.24 в 09:31