Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буяр Османи: Включване на българите в Конституцията не противоречи на интересите на Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи заяви, че предложението за включване на българската общност в Конституцията не противоречи на интересите на Скопие. По думите на Османи, страната му никога не е имала проблем да признае различни етнически групи, които имат възможност да проявяват своята идентичност. „Мисля, че България променя първичната си нерационална позиция за един народ в две държави към позиция, че има една българска общност с различни характеристики от тези на мнозинството“, каза Османи.

Вчера на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани в Словения президентът Румен Радев посочи, че София и Скопие работят по двустранен протокол, в който България настоява за писмени гаранции, че югозападната ни съседка изпълнява договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37