Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България препотвърди подкрепата за европерспектива на Западните Балкани с условие

Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди категоричната и последователна подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани на среща с генералния секретар на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу. По отношение на Северна Македония обаче Стоев подчерта необходимостта от спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и усилията на българската страна за активизиране на двустранния диалог и възстановяване на доверието на всички нива, съобщава българското МВнР.

По-рано днес от форум в Мадрид върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел призова България за повече гъвкавост по въпроса за разширяването на ЕС, предаде Reuters. Агенцията припомни, че тази седмица лидерите на ЕС потвърдиха обещанието за членство в ЕС на страните от Западните Балкани, дадено преди 18 години, но не се ангажираха с конкретна дата.

Още от категорията

Президентът Желю Желев говори от трибуната на Народното събрание, 15 януари 1992 г.

На този ден преди 30 години България първа призна независима Македония

На 8 септември 1991 г. се формализира мирното отделяне на Македония от Югославия след референдум, на който мнозинството от гражданите на републиката гласуват за самостоятелна държава. На 15 януари 1992 г. България първа в света признава независимостта..

публикувано на 15.01.22 в 06:25
Владо Бучковски

По съседски: Събития с балкански адрес

Северна Македония освободи специалния си пратеник за България На 10 януари в София се проведе Ко нсултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента на България Румен Радев и посветен на позицията на страната ни за..

публикувано на 14.01.22 в 10:50

Буяр Османи: Планираме заседание на правителствата на България и Северна Македония

България и РС Македония планират за 25 януари съвместно заседание на двете правителства. Това заяви днес в социалните мрежи външният министър на РС Македония Буяр Османи, цитиран от БГНЕС. „Пред нас има нов политически импулс, създаден чрез новите..

публикувано на 12.01.22 в 18:01
Подкасти от БНР