Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България препотвърди подкрепата за европерспектива на Западните Балкани с условие

Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди категоричната и последователна подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани на среща с генералния секретар на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу. По отношение на Северна Македония обаче Стоев подчерта необходимостта от спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и усилията на българската страна за активизиране на двустранния диалог и възстановяване на доверието на всички нива, съобщава българското МВнР.

По-рано днес от форум в Мадрид върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел призова България за повече гъвкавост по въпроса за разширяването на ЕС, предаде Reuters. Агенцията припомни, че тази седмица лидерите на ЕС потвърдиха обещанието за членство в ЕС на страните от Западните Балкани, дадено преди 18 години, но не се ангажираха с конкретна дата.

Още от категорията

Румен Радев

Президентът Радев изрази съболезнования по повод кончината на Давид Сасоли

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес по повод кончината на председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли. Президентът изрази съболезнования на семейството на Давид Сасоли и колегите му в Европейския парламент от..

публикувано на 11.01.22 в 15:39

България не се обвързва със срокове за евроинтеграцията на Северна Македония

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС не трябва да се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и относно правата на македонските българи. Това беше записано в..

публикувано на 11.01.22 в 11:47

Бизнес връзките между България и Великобритания обсъдиха Кирил Петков и Роб Диксън

Премиерът Кирил Петков е провел среща с посланика на Великобритания Роб Диксън, съобщиха от правителствената пресслужба. Посланикът е предал поздравително писмо от премиера на Великобритания Борис Джонсън до българския му колега Кирил Петков с..

публикувано на 10.01.22 в 18:20
Подкасти от БНР