Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България препотвърди подкрепата за европерспектива на Западните Балкани с условие

Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди категоричната и последователна подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани на среща с генералния секретар на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу. По отношение на Северна Македония обаче Стоев подчерта необходимостта от спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и усилията на българската страна за активизиране на двустранния диалог и възстановяване на доверието на всички нива, съобщава българското МВнР.

По-рано днес от форум в Мадрид върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел призова България за повече гъвкавост по въпроса за разширяването на ЕС, предаде Reuters. Агенцията припомни, че тази седмица лидерите на ЕС потвърдиха обещанието за членство в ЕС на страните от Западните Балкани, дадено преди 18 години, но не се ангажираха с конкретна дата.

Още от категорията

Владо Бучковски

По съседски: Събития с балкански адрес

Северна Македония освободи специалния си пратеник за България На 10 януари в София се проведе Ко нсултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента на България Румен Радев и посветен на позицията на страната ни за..

публикувано на 14.01.22 в 10:50

Буяр Османи: Планираме заседание на правителствата на България и Северна Македония

България и РС Македония планират за 25 януари съвместно заседание на двете правителства. Това заяви днес в социалните мрежи външният министър на РС Македония Буяр Османи, цитиран от БГНЕС. „Пред нас има нов политически импулс, създаден чрез новите..

публикувано на 12.01.22 в 18:01
Румен Радев

Президентът Радев изрази съболезнования по повод кончината на Давид Сасоли

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес по повод кончината на председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли. Президентът изрази съболезнования на семейството на Давид Сасоли и колегите му в Европейския парламент от..

публикувано на 11.01.22 в 15:39
Подкасти от БНР