Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България препотвърди подкрепата за европерспектива на Западните Балкани с условие

Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди категоричната и последователна подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани на среща с генералния секретар на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу. По отношение на Северна Македония обаче Стоев подчерта необходимостта от спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и усилията на българската страна за активизиране на двустранния диалог и възстановяване на доверието на всички нива, съобщава българското МВнР.

По-рано днес от форум в Мадрид върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел призова България за повече гъвкавост по въпроса за разширяването на ЕС, предаде Reuters. Агенцията припомни, че тази седмица лидерите на ЕС потвърдиха обещанието за членство в ЕС на страните от Западните Балкани, дадено преди 18 години, но не се ангажираха с конкретна дата.

Още от категорията

България не се обвързва със срокове за евроинтеграцията на Северна Македония

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС не трябва да се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и относно правата на македонските българи. Това беше записано в..

публикувано на 11.01.22 в 11:47

Бизнес връзките между България и Великобритания обсъдиха Кирил Петков и Роб Диксън

Премиерът Кирил Петков е провел среща с посланика на Великобритания Роб Диксън, съобщиха от правителствената пресслужба. Посланикът е предал поздравително писмо от премиера на Великобритания Борис Джонсън до българския му колега Кирил Петков с..

публикувано на 10.01.22 в 18:20
 Стефан Янев

Стефан Янев: Страната ни няма позиция за конфликта в Украйна

България е против ескалирането на военните мерки преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за решаване на напрежението по руско-украинската граница, заявява военният министър Стефан Янев в отговор на въпрос за възможността у нас да бъдат..

публикувано на 10.01.22 в 10:50
Подкасти от БНР