Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България препотвърди подкрепата за европерспектива на Западните Балкани с условие

Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди категоричната и последователна подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани на среща с генералния секретар на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу. По отношение на Северна Македония обаче Стоев подчерта необходимостта от спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и усилията на българската страна за активизиране на двустранния диалог и възстановяване на доверието на всички нива, съобщава българското МВнР.

По-рано днес от форум в Мадрид върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел призова България за повече гъвкавост по въпроса за разширяването на ЕС, предаде Reuters. Агенцията припомни, че тази седмица лидерите на ЕС потвърдиха обещанието за членство в ЕС на страните от Западните Балкани, дадено преди 18 години, но не се ангажираха с конкретна дата.

Още от категорията

Кирил Петков

Премиерът лично ще наблюдава дейността на Агенцията за българите в чужбина

Премиерът Кирил Петков разпредели функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет.  Под личното наблюдение на премиера ще бъдат Държавната агенция за бежанците,..

публикувано на 05.01.22 в 19:14
Пламен Георгиев

Отзовават българския консул във Валенсия

Консулът на България във Валенсия и бивш ръководител на антикорупционната комисия Пламен Георгиев ще бъде отзован. Това обяви в началото правителственото заседание премиерът Кирил Петков. Според Петков назначението на Георгиев на поста е изцяло..

обновено на 05.01.22 в 17:54

Кирил Петков: За България Турция винаги е била стратегически важен партньор

Двустранните отношения и желанието за активното им бъдещо развитие бяха в центъра на среща между премиера Кирил Петков и извънредния и пълномощен посланик на Турция Айлин Секизкьок в Министерския съвет. Двете делегации обсъдиха възможностите за..

публикувано на 04.01.22 в 18:23
Подкасти от БНР