Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България препотвърди подкрепата за европерспектива на Западните Балкани с условие

Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди категоричната и последователна подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани на среща с генералния секретар на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу. По отношение на Северна Македония обаче Стоев подчерта необходимостта от спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и усилията на българската страна за активизиране на двустранния диалог и възстановяване на доверието на всички нива, съобщава българското МВнР.

По-рано днес от форум в Мадрид върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел призова България за повече гъвкавост по въпроса за разширяването на ЕС, предаде Reuters. Агенцията припомни, че тази седмица лидерите на ЕС потвърдиха обещанието за членство в ЕС на страните от Западните Балкани, дадено преди 18 години, но не се ангажираха с конкретна дата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дясно-консервативен съюз "Синя България" се обяви за алтернатива на "либералните сглобки"

Поставя се началото на дясно-консервативен съюз "Синя България" като "политическа алтернатива на либералните сглобки и левите евразийски проекти". Той се ориентира към "всички, които са убедени, че сигурността ни се гарантира от силна България в Европа на..

публикувано на 05.04.24 в 15:54

Изборите за ЕП и НС ще бъдат в един ден

На 9 юни в България ще се проведат едновременно избори за европейски парламент и за народно събрание. Президентът Румен Радев обяви решението си по време на консултациите с политическите партии, след като Димитър Главчев представи служебните министри...

публикувано на 05.04.24 в 11:48

Готов е съставът на служебното правителство

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състава на служебно правителство пред държавния глава Румен Радев и представители на  политическите сили в народното събрание, без БСП. Ето и неговият състав: Министър-председател – Димитър..

публикувано на 05.04.24 в 11:04