Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадите преди предстоящия вот за държавен глава

Самостоятелна кандидатура на ДПС и силно дамско присъствие в кандидат-президентските двойки

Снимка: БГНЕС

България е на прага на първа в нейната демократична история предизборна кампания 2 в 1. Провеждането на президентски и парламентарен вот на една и съща дата /14 ноември/, поражда редица очаквания у кандидатите за два от най-важните властови центрове. Каква ще е цената на победата и в коя от двете кампании ще се проведе истинският и очакван от избирателите дебат за натрупаните в страната проблеми?

Политологът Татяна Буруджиева коментира нежеланието на кандидат-депутатите да разговарят помежду си за случващото се у нас, така:

Президентската кампания ще се изостря все повече, колкото по-малко партиите влизат в дебат помежду си. Искат или не, тази роля ще трябва да играят кандидатите за президент.“

Президентската битка вероятно ще бъде по-вълнуваща и заради два други фактора, чието значение за крайния резултат от вота тепърва ще се изяснява. От една страна, е силното дамско присъствие в кандидат-президентските двойки. От друга, първата в новата българска история кандидатура на етнически турчин за държавен глава - лидерът на „Движение за права и свободи“ Мустафа Карадайъ. Този ход на ДПС, както и връщането на бизнесмена Делян Пеевски (едно от санкционираните от САЩ лица по закона "Магнитски" – бел.ред.) сред кандидатите за депутати в 47-ото НС, имат определена цел, но са и нетипични за партията – коментира социологът Андрей Райчев:

„Бих искал да напомня специфичния фон, на който се случва всичко това. Електоралната база на ДПС намалява. До момента ДПС обикновено постигат около 50% (от подкрепата на своя електорат - бел. ред.). Тези 50% в момента са около 300 000 души – убеден е Райчев. По думите му, отношенията на другите партии с ДПС не могат да бъдат като с обикновена партия. – Това е нашата етническа партия, с която, бих казал, че трябва да сме щастливи, тъй като ДПС никога до момента не се е опитвало да ислямизира и турцизира своя електорат. Жестовете сочат обаче, че партията започва да се радикализира. Това трябва да е сигнал за всички останали играчи на политическия терен, да спрат да ги стигматизират и сатанизират и да бъдат много внимателни.“

Вторият феномен на президентските избори – желанието на неочаквано много жени да заемат поста вицепрезидент и президент, може да се обясни както с търсено омиротворяване на политическия разговор, така и като чисто еволюционен знак, обясни социологът Мира Радева:

„Масовото навлизане на жени в политиката е процес от цялостната модернизация на обществото ни. Ако погледнем в световен мащаб, много страни с по-консервативни възгледи вече са имали жени президенти. Искам да припомня, че в България жените придобиват право на глас през 1937 година, което не е чак толкова отдавна. Едва с модернизацията на обществото се осъзнава, че жените, които са свикнали да имат важна роля в семейните общности, умеят да развиват и притежават специфични умения, полезни за мъжете до тях.“

Според Радева обаче, „моментът, в който в България за президент ще бъде избрана жена, все още не е дошъл“. Една от причините за това можем да потърсим във все още доминиращата „войнстваща патриархална атмосфера“. Това е по-забележимо в малките населени места, където ролята на жената се разбира по различен начин от тази в големите градове.

Който от претендентите за президентския пост спечели битката на 14 ноември, трябва ясно да разграничи ролята си в родната политика от тази на политическите партии, тъй като заради съвпадането на двата типа избори, разликите между тях сякаш се размиха.

„Един от ангажиментите на президента е да поставя важни за обществото теми, без оглед на интересите на партиите – отбеляза медийният експерт Георги Лозанов. – Партиите от своя страна водят дебат помежду си, като всяка защитава интересите на своите избиратели. Това са две различни задачи, но смесването им е изгодно както за партиите, така и за някои от кандидат-президентите.“

Съставил: Йоан Колев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02