Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истина, вяра, памет и патриотизъм – ключови думи на Световната среща на българските медии

Снимка: rilskimanastir.org

Необичайно време и необичайно място са подбрали организаторите за провеждането на XVI Световна среща на българските медии. Вместо през пролетта, тази година тя се провежда от 16 до 19 октомври, в навечерието на празника на св. Иван Рилски Чудотворец – светец, живял през Средновековието и почитан като небесен закрилник на целия български народ. Изборът на място и съдържание за медийния форум също не е случаен. Той ще се състои в Рилския манастир, където се намират чудотворните мощи на светеца. Темата на журналистическата среща, в която участват представители на български медии от целия свята, е „Медии и истина“. Почетен гост ще е Симеон Сакскобургготски, по време на чието управление като министър-председател беше поставено началото на световните форуми на българските медии (2005 г.), съобщи Българската телеграфна агенция, организатор на форума. Събитието ще бъде уважено още от премиера Стефан Янев, външният министър Светлан Стоев, просветния министър Николай Денков и епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител.

Мястото за провеждане на тазгодишния форум осигурява възможност и за богата културна програма, свързана с музеите на Рилския манастир, поклонение на гроба на св. Йоан Рилски, а в близкия град Кюстендил ще бъде открита експозицията „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“. Аудиовизуалният проект е на Държавния културен институт към МВнР и представя църкви и манастири на територията на България, в които като драгоценни реликви се съхраняват чудотворни икони и свeти мощи.

Гостите са поканени и на прожекция на специален филм на БТА „Спомен за Максим Минчев“ – основоположник на ежегодните срещи за медии на български език по света и у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25