Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва трета предизборна кампания за година, този път „2 в 1“

Снимка: БГНЕС

От 15 октомври до деня за размисъл на 13 ноември България е в предизборна кампания. За първи път в демократичната ни история сме призовани да гласуваме трети път за парламент за по-малко от една календарна година. Извънредните избори за 47-о Народно събрание съвпадат с редовните президентски избори и ще се проведат на 14 ноември. Ако се стигне до втори тур на президентските избори, гласуването ще е на 21 ноември.  

Заявления за участие в надпреварата за държавен глава са подали 24 кандидат-президентски двойки. За сравнение през 2016 г. за президентските избори са били регистрирани кандидати на 17 партии и коалиции и 14 инициативни комитети.  

Ако за редовните парламентарни избори през април в Централната избирателна комисия са били регистрирани 39 формации, а на 11 юли са се състезавали 23 партии и коалиции, то при предстоящото отиване до машините за гласуване ще се избират депутати от 20 партии и 7 коалиции.  

Прогнозният брой на секциите е 11 643. Право на глас имат 6 708 189 души. Двата вота – за президент и за състав на Народното събрание, ще се осъществяват на една машина и с една смарт карта.Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вота или само за единия. В 2119 секции, където на миналите избори са гласували над 300 души, сега ще бъдат поставени по две машини. 

Срокът за подаване на електронни заявления за гласуване в чужбина изтича на 19 октомври. ЦИК ще използва информацията, за да определи окончателно местата и броя на секциите. Очаква се зад граница да бъдат разкрити между 750 и 800 секции. Броят им ще е близък до този на изборите през юли. Най-много секции вероятно ще бъдат отворени във Великобритания и Турция. В Германия ще има по-малко секции от предишния вот, защото федералните власти са разрешили такива да бъдат разкрити максимум на 40 места. В Испания и САЩ се очаква да има приблизително по 50 секции. 

Кампанията ще се проведе в условията на засилваща се четвърта вълна на пандемията от Covid-19. Партиите и коалициите трябва сами да се погрижат за здравето на избирателите, провеждайки агитацията дистанционно, а срещите с хората да стават на открито при спазване на дистанция и с предпазни средства.  

Забранено е публикуването на анонимни агитационни материали и текстове, накърняващи добрите нрави, честта и името на кандидатите. Не е позволено материалите да съдържат герба или знамето на Република България, както и тези на чужда държава, а също религиозни изображения и знаци. По време на предизборната кампания се забранява политическата агитация в държавния и общински транспорт, учреждения, институции или предприятия.

Още от категорията

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски

За оптимизма между България и Северна Македония

Срещата между българския и македонския премиер в Скопие на 18 януари започна с жест на Северна Македония, който бе бавен повече от две години. По искане на България, в ООН беше внесено македонско писмено уточнение, че името на страната, договорено в..

публикувано на 19.01.22 в 16:26

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва в НС за втори мандат на “Дондуков” 2

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се заклеха в Народното събрание, че и през втория си мандат на “Дондуков” 2 ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа. “..

обновено на 19.01.22 в 10:50

Президентът Румен Радев полага клетва за втори мандат

На тържествена церемония днес президентът и вицепрезидентът на Република България Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат. Пред Народното събрание те ще се закълнат, че ще спазват Конституцията и законите на страната и..

публикувано на 19.01.22 в 06:05
Подкасти от БНР