Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия смята, че не е задължена да купува оръжия от САЩ и Европа

Сърбия ще продължи да се въоръжава с руски, китайски и други оръжия, заяви президентът Александър Вучич. Изявлението идва въпреки опасенията в региона и на Запад, че ускореното въоръжаване на балканската държава може да доведе до по-голямо напрежение на Балканите, където все още чувстват последиците от войните, водени през 90-те години на XX век, предава БГНЕС. Откривайки панаир на оръжия, който съвпадна с двудневна среща на върха, отбелязваща 60-годишнината от първата конференция на необвързаните държави, сръбският президент Александър Вучич каза, че Сърбия е „свободна и независима нация“, която няма да търси външно мнение за това кой да е източникът й на оръжия.

Призовават Атина да не смесва свободата на медиите с „фалшивите новини” 

Медийни организации като International Press Institute и Media Freedom Rapid Repsonse призовават гръцкото правителство и министерството на правосъдието да оттеглят законова поправка за разпространение на „фалшиви новини“, защото поставя свободата на печата под огромен натиск, съобщи KeepTalkingGreece. Предложените изменения в Гражданския процесуален кодекс предвиждат санкции за разпространението на "фалшива новина, чрез която се предизвика безпокойство или страх в обществото или се подкопава общественото доверие в националната икономика, отбранителния капацитет на страната или общественото здраве“. Ако новината се тиражира многократно в пресата или онлайн, наказанието е лишаване от свобода и глоба за извършителя и собственика и издателя на медията.

Ново напрежение в Косово

Етнически сърбин бе прострелян, а шестима косовски полицаи пострадаха при операция срещу контрабандисти в Северно Косово. Косовската полиция обискира частни домове, предприятия и складове, като иззе контрабандни стоки за стотици хиляди евро. Акцията доведе до етнически сблъсъци в Косовска Митровица и полицията използва газови гранати, а сърбите - шокови гранати. ЕС призова за незабавно спиране на насилието и диалог между Белград и Прищина. „Престъпността и корупцията са мултиетнически и пречат на евроинтеграцията на страната, затова ще се борим срещу тях в цяло Косово“, коментира премиерът Албин Курти пред изданието KOHA DITORE. Сръбският президент Александър Вучич е поискал от европосредника Мирослав Лайчак да „озаптят Прищина, защото ако вие не можете – ние ще го направим", съобщи euractiv.com.

Албания ще ускори поемането на външен дълг

Албанският министър на финансите Делина Ибрахимай заяви, че Тирана ще поеме международен външен дълг от еврооблигации, за да осигури ликвидност за държавния бюджет. Министърът не посочи размера на заема, но коментира, че ще бъде с по-нисък лихвен процент. „През годините създадохме по-стабилна и сигурна пазарна икономика. Готови сме да тиражираме дълга в края на октомври“, каза министърът. Тирана вече заяви, че се готви в началото на 2022 г. да издаде еврооблигации на стойност 500 млн. евро, но според Ибрахимай сумата ще бъде по-висока, предава БГНЕС.

Турската лира отново поевтинява

Турската лира се обезцени до нови исторически нива, след като президентът Реджеп Ердоган уволни трима членове на Комитета по парична политика в централната банка на Турция. Пазарът оцени този ход като ново доказателство за политическа намеса от страна на Ердоган, самоопределил се като "враг на лихвените проценти", който често призовава за намаляване на лихвите, предаде REUTERS. След новината турската лира отслабна до 9,19 лири за 1 щатски долар и 10,65 лири за 1 евро. От началото на годината турската валута се обезцени с близо 19% най-вече заради притеснения относно паричната политика на централната банка, която продължава да е под натиска на държавния глава. Въпреки годишната инфлация от 20% централната банка неочаквано намали в края на септември основния лихвен процент от 19 на 18%, което усили разпродажбата на лири.

Румънски лекари отчаяно молят румънците да се ваксинират

Румъния прехвърли със самолети първите десет пациенти с Covid-19 в Унгария за лечение. Будапеща заяви готовност да поеме 50 пациенти в тежко състояние заради недостига на места в румънските болници, съобщи телевизия DIGI24. С отворено писмо, озаглавено „Вик на отчаяние“ организацията на лекарите в Букурещ „College of Physicians“ заявява, че медицинската система в страната „е достигнала границата“ и че ниските нива на ваксинация разкриват „провал на доверието“ между лекарите и населението. „Отчаяни сме, защото за съжаление вече чуваме твърде много пъти: Не мога да дишам. Не съм ваксиниран. Всеки ден ставаме свидетели на трагедии: умиращи пациенти, страдащи семейства, лекари, които са на края на силите си“, се оплакват медиците от Букурещ. Натискът върху болниците накара румънските власти да преустановят неспешните медицински процедури за 30 дни.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35