Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен конкурс издирва съхранени български везбени мотиви

7
Зашив с възпроизведени оригинали на мотиви от автентични мъжки ризи от гр. Алфатар. Началото на ХХ век. Снимка: НЧ „Български искрици 2016“ – град Добрич

Народно читалище „Български искрици 2016“ в град Добрич организира международен конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив. До 15 декември 2021 г. участниците трябва да представят образец, който е част от орнаменталната украса на различни части на традиционните ни мъжки, женски или детски народни носии.

Целта на конкурса е да се възстанови за́шивът като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви.

„Зашивът е парче платно, върху което са извезани мотиви, характерни за конкретното селище – обяснява организаторът Магдалена Петрова. – Обикновено са го изработвали върху тъкани от естествени материали – лен, памук, коноп. Така са запазвали и предавали от поколение на поколение мотиви, чрез които жените са композирали своите шевици върху ризи, сукмани, престилки и други елементи от народното ни облекло. По тази причина имаме толкова голямо богатство и разнообразие в наследените шевици и в народното облекло като елементи.“

Автентичен зашив. Парче конопено платно с извезани орнаментални мотиви. Различни везбени техники. Шоплука, края на ХІХ век.
Партньори на конкурса „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“са организации и асоциации на българите в чужбина, а за участие са поканени български читалища, неправителствени организации и частни лица от България, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Македония, Турция, Гърция и др., които имат афинитет в съхранението на българската шевица. Организаторите се надяват всички те да спомогнат за откриването на старинни образци, скътани в семейните ракли или в музейните експозиции.

Ръкав на женска риза от Софийско. Края на ХІХ век.
Защо е важно да се съберат тези мотиви и да се съхрани чистотата и автентичността на българската шевица?

„Първо, ще отдадем заслуженото уважение и почит към творчеството на българката. Българската шевица е произведение на изкуството и изключително добре обрисува историческата картина на селището като географско разположение, бит, поминък и култура. Предава ни силата на духа и надеждите за добруване на българката, чрез наименованията на мотивите и скритите пожелания в нея. Запазвайки я в достоверен вариант, ще продължим да се радваме на красотата и съвършенството ѝ и ще можем да я предадем на нашите поколения в автентичен или неподправен вид. Няма нищо лошо в съвременните авторски разработки, но има сериозен конфликт с думите „шевица“ и „мотив“, защото интуитивно ги свързваме с автентичните оригинали, които са изработени в периода от Възраждането до 30-те години на миналия век. Нужно е да се направи разграничение между съвременна авторска композиция с фолклорна насоченост и шевицата, която е носител на историческа информация. Трябва да пазим мотива като част от шевицата и шевицата като част от народното ни облекло“ –  категорична е Магдалена Петрова.


За победителите в конкурса са предвидени парични награди, а от получените мотиви ще бъде съставен възможно най-пълният каталог на съхранените до днес образци от различни краища на България, на преселниците в Бесарабия, на таврийските българи в Украйна, на банатските българи в Румъния и пр.

„Предвидено е да включим везани мотиви, които имат ясен произход и история, с описана техника на изпълнение, цветове, които са ползвани, наименования, ако има запазени. Разбира се, ще бъдат вписани имената на участниците, които ги предоставят. Вярвам, че съставянето на каталога ще даде правилна посока за развитие на българската шевица с наследен мотив, характерен за определеното селище – убедена е Магдалена Петрова. – Нашето читалище също ще се включи, ще изработим зашив с мотиви от нашия регион. Няма да участваме в конкурсната надпревара, но ще добавим информация в каталога с мотиви, характерни за нашето селище. Така ще се предадат на идващите поколения везбени реликви с български мотиви, от които да изработват изящните си шевици и творби с тях.“

Пълната информация за сроковете и условията на конкурса можете да прочетете ТУК.

Зашив с възпроизведени оригинали на мотиви от добруджанска женска носия от с. Стожер. Началото на ХХ век.

Снимки: Асен Великов и НЧ „Български искрици 2016“ – град Добрич



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37